Web Analytics
Kurti: Pravilnik banke nema za cilj zabranu dinara već finansijsku regulativu na Kosovu - BetaRS

Kurti: Pravilnik banke nema za cilj zabranu dinara već finansijsku regulativu na Kosovu

Kosovo | 05.02.2024 | access_time 19:05
Kurti: Pravilnik banke nema za cilj zabranu dinara već finansijsku regulativu na Kosovu
Foto: Kabinet kosovskog premijera
 Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas  kako Pravilnik Centralne banke Kosova (CBK) nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, već ima za cilj bankarsku i finansijsku regulativu na Kosovu, saopštila je vlada Kosova.

 

Na sastanku sa ambasadorima i otpravnicima poslova zemalja "velike petorke"- SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, Kurti je rekao da se pravilnikom stremi povećanju finansijskog integriteta zemlje i ograničavanju finansiranja nelegalnih aktivnosti, pranja novca, opticaja falsifikovanog novca i formalizaciji privrede.

"Premijer Kurti, zajedno sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem i ministrom finansija, rada i transfera, Hekuranom Muratijem, podelio je sa prisutnim ambasadorima stavove vlade Kosova i argumente o značaju i detaljima Pravilnika. Oni su pojasnili da uredba nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, već ima za cilj bankarsku i finansijsku regulativu na Kosovu", kaže se u saopštenju.

Istovremeno je istaknuto da nijedan lokalni biznis u vlasništvu Srba na Kosovu ili u opštinama sa srpskom većinom od stupanja na snagu uredbe nije kažnjen "i da to nije namera institucija".

"Premijer je rekao da ni stanje na terenu ni sadržaj pravilnika nisu onakvi kakvima ih prikazuje Srbija. Oko 40 hiljada Srba ima bankovne račune u jednoj od licenciranih banaka na Kosovu. Preko njih dobijaju penzije, socijalnu pomoć, mesečne plate, dečje i porodiljske dodatke i druge jednokratne naknade iz kase države Kosovo", dodaje se u saopštenju.

Premijer Kurti je, nastavlja se u saopštenju, izrazio spremnost vlade Kosova i podređenih institucija da se brzo pozabave svim zabrinutostima koje su pokrenute i naglasio da će tokom ovog perioda tranzicije fokus biti na informisanju preduzeća koja posluju u dinarima i na neformalan način.

Kurti je kazao da je od Centralne banke Kosova dobio potvrdu da su spremni da se uključe u profesionalne i operativne razgovore sa Narodnom bankom Srbije kako bi pomogli u identifikaciji legalnih, sigurnih i transparentnih mehanizama za prenos bilo kog oblika podrške Srbije.

Teme