Web Analytics
Lajčak kaže prati posledice odluke Centralne banke Kosova, koja utiče na srpsku zajednicu - BetaRS

Lajčak kaže prati posledice odluke Centralne banke Kosova, koja utiče na srpsku zajednicu

Politika | 05.02.2024 | access_time 21:00
Lajčak kaže prati posledice odluke Centralne banke Kosova, koja utiče na srpsku zajednicu
Foto: Beta/Miloš Miškov
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da pažljivo prati situaciju na Kosovu i posledice odluke Centralne banke Kosova, koja, kako je naveo, utiče na srpsku zajednicu na Kosovu.

 

On je objavio na Fejsbuku danas da je prošle nedelje bio u Beogradu i Prištini da sa svojim partnerima razgovarao o trenutnoj situaciji i narednim koracima u Dijalogu.

Lajčak je naveo da se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem, kao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bisljimijem, sa kojima je razgovarao o dijalogu i odnosima EU-Kosovo.

"U osvrtu na to putovanje dubinski razgovori sa vođama i glavnim pregovaračima obe strane su bili blagovremeni i važni i dozvolili su nam da izrazimo naša očekivanja za naredne meseci i da razgovaramo o tome na čemu ćemo raditi", rekao je on.

Kako je dodao, sada počinje ispunjena nedelja za njega i njegov tim, tokom koje će se pažljivo usmeriti na proces normalizacije odnosa.

"U tom kontekstu, takođe blisko pratim razvoj događaja vezan za propis centralne banke kosova o gotovinskim operacijama, koje posebno utiču na srpske zajednice koje žive na Kosovu", napisao je on.

Lajčak je napisao i da će ove nedelje ići u Firencu gde će predavati na Evropskom univerzitetskom instututi o raznim aspektima Zapadnog Balkana.

Teme