Web Analytics
Opozicija položila zakletvu u holu pred novinarima - BetaRS

Opozicija položila zakletvu u holu pred novinarima

Politika | 06.02.2024 | access_time 11:20
Opozicija položila zakletvu u holu pred novinarima
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije položili su danas zakletvu u skupštinskom holu, nakon završetka zvaničnog dela konstitutivne sednice.

Prvo su pred novinarima u holu zakletvu položili poslanici koalicije NADA, a nakon njih i poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja".

Oni su izgovorili tekst: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi", a potom i potpisali zakletve i predali skupštinskoj službi.

U holu nisu viđeni poslanici Demokratske stranke koji su ranije rekli da danas neće prisustvovati sednici.

SPN: VLAST VERIFIKOVALA MANDATE UZ ZLOUPOTREBU POLICIJE I U MEDIJSKOM MRAKU

Predstavnici opozicije okupljeni u koaliciji "Srbija protiv nasilja" (SPN) optužili su danas vlast da je uz zloupotrebu policije uspela da verifikuje mandate novog saziva parlamenta i da je sve urađeno u medijskom mraku jer novinarima nije dozvoljen ulazak u salu, dok je Radio-televizija Srbije prenosila samo deo sednice.

Nakon što su u holu parlamenta poslanici opozicije pročitali tekst poslaničke zakletve, poslanica liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić izjavila je da je najmanje 40 policajaca u sali sprečavalo opoziciju da podigne svoje parole i tako izrazi protest protiv načina na koji su održani izbori.

"Najmanje 40 policajaca je stajalo u kordonu i sprečavalo nas da se krećemo po sali... Ovo je partijska policija koja je iznad zakona. Svi zaposleni u policiji koji su se predstavili kao obezbeđenje su se stavili u službu partije", rekla je ona.

Tepić nije znala da kaže kada će i kako će biti nastavljena sednica parlamenta, kao ni ko će biti kandidat za predsednika Skupštine Srbije.

"Sve je kao da smo u vanrednom stanju, ili u ratnom stanju. Mi ostajemo u zgradi jer ovo je naše radno mesto", rekla je ona.

Poslanik Miroslav Aleksić rekao je da je sednica prekinuta i da se ne zna kada će biti nastavljena jer "ljudi koji su uzurpirali vlast kriju svoje namere poput šibicara, prevaranata i manipulatora".

"Što se nas tiče, mi smo tu. Spremni smo da, zajedno sa građanima, dođemo do pravde. Da se ponište izbori i lopovi budu u zatvoru", rekao je Aleksić.

Poslanik Radomir Lazović rekao je da se sada očekuje sednica Evropskog parlamenta i rezolucija o izborima u Srbiji.

"Ceo svet je video ovu krađu i da Srpskoj naprednoj stranci nije više dovoljno da kupuje glasove, pritiska birače i sprovodi ogromnu medijsku kampanju. Ništa nije bilo dovoljno pa je morao da se sprovede i izborni inženjering, a danas uz pomoć policije prave performans na galeriji skupštine. U Srbiji se desila najbrutalnija krađa izbora i zbog toga opozicija protestuje. Zahtevamo poništavanje izbora i ponavljanje pod fer i izbornim uslovima", rekao je on.

Stefanović: Nećemo predložiti kandidate za potpredsednike Skupštine i predsednike odbora

Poslanik koalicije "Srbija protiv nasilja" Borko Stefanović izjavio je danas da ta koalicija u novom sazivu parlamenta neće predložiti kandidate za potpredsednike Skupštine Srbije, kao ni kandidate za predsednike skupštinskih odbora.

Stefanović je za televiziju N1, nakon konstitutivne sednice koju je opozicija pokušavala da ometa, ocenio da aktuelna vlast sada ima dve opcije.

"Naprednjačka i radikalska vlast sada može da ima ovu kartonsku vlast, krijući se iza kordona policije, ili može da sačeka rezoluciju Evropskog parlamenta, koji će reći da su izbori pokradeni, da ih treba ponoviti i da treba da dođe međunarodna komisija koja će sve ispitati... Ako su mislili da će skupštine da se održavaju kao do sada, prevarili su se", naveo je Stefanović.

Govoreći o tome zašto su poslanici opozicije napustili sednicu kada je u toku bilo polaganje zakletve, koju su kasnije položili u skupštinskom holu, kazao je da su to učinili jer je "parlament sazdan na krađi izbora".

"Mi, svi iz opozicije, smo izašli i pred građanima položili zakletvu. Ne možemo polagati zakletvu pred, prema našoj proceni, oko 29 poslanika Srpske napredne stranke kojima je mandat pod znakom pitanja zbog krađe na izborima", rekao je Stefanović.

Upitan o performansu na početku sednice, kada su poslanici vlasti transparentima odgovorili na one koje su držali poslanici opozicije, Stefanović je ocenio da to ne znači ništa, kao i da je vlast transparentima uvredila neke svoje poslanike.

Prema njegovim rečima, plakatom "Dosovske lopuže, ponovo biste da pljačkate Srbiju", raširenom na balkonu skupštinske sale, vlast je vređala svoje poslanike Milenka Jovanova, Radoslava Milojičića Kenu i druge koji su bili deo te vlasti i koji su se "osećali neprijatno da ih neko proziva na takav način".

"Slika koja je poslata građanima je uzurpirani parlament pun policije, slika je da ovde nešto debelo nije u redu - a nije u redu to što su pokradeni izbori", ocenio je Stefanović.

 

Ponoš (SRCE): Na pristojan način smo pokazali nezadovoljstvo

Predsednik stranke Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš je kazao danas da su opozicioni poslanici "na pristojan način" pokazali nezadovoljstvo u skupštinskoj sali, a da su prilikom ulaza u parlament pretresani "kao na aerodromu".

Ponoš je za N1 rekao nakon završetka konstitutivne sednice Skupštine Srbije da su poslanici opozicije pročitali tekst zakletve van sale zato što su želeli da pokažu neslaganje sa načinom na koji je vlast izabrana.

"Mi smo izabrani voljom građana, a neki od njih su tu zbog izborne krađe", ocenio je Ponoš.

Po njegovim rečima, bezbednosne mere bile su na visokom nivou zato što je vlast očekivala da će opozicija primeniti nasilje i na ulazu u skupštinu poslanici su detaljno pretresani. 

Upitan kada će biti naredna sednica na kojoj će se birati predsednik parlamenta, Ponoš je kazao da nema nikakve informacije.

Teme