Web Analytics
Mali: Privukli smo najveći projekat u obnovljive izvore energije u Evropi - BetaRS

Mali: Privukli smo najveći projekat u obnovljive izvore energije u Evropi

Izvori | Izvor: Beta | 06.02.2024 | access_time 13:05
Mali: Privukli smo najveći projekat u obnovljive izvore energije u Evropi
Foto: Ministarstvo finansija
Srbija ove godine započinje projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana, kapaciteta 1 GW, sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije, što je najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Dodao je da je Srbija potpuno posvećena razvoju obnovljivih izvora energije, zelenoj tranziciji i ulaganjima u taj sektor. 

"U ovaj projekat uključene su najbolje svetske kompanije i finansijske institucije, eksportno kreditne agencije poput US Eksim, MIGA, Švedske izvozno kreditne korporacije i drugih", kazao je Mali nakon sastanka sa finansijerima projekta, kojem je prisustvovala i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David, objavilo je Ministarstvo.

Kako je rekao, očekuje se da će se realizacijom tog projekta obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh.

"Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine", naveo je ministar.

Mali je istakao da je Srbija sa ekonomskim razvojem u poslednjoj deceniji otvorila vrata velikim evropskim projektima.

"Samo prošle godine privukli smo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Sada najveće kompanije energetskog sektora okupljene oko ideje zajedničkog nastupa u energetskim projektima u Srbiji žele da ulažu. Sve je ovo potvrda da smo našli izvore budućeg rasta i veliki je podstrek za naše investicione planove", rekao je Mali.

On je sagovornicima predstavio sve dosadašnje rezultate Srbije ističući da je u prošloj godini.

"Želimo dalja ulaganja, želimo da budemo efikasni i uvek smo otvoreni za razgovore koji podrazumevaju inovacije i tehnologije. Svi predloženi projekti se savršeno uklapaju u planove Srbije da prati zelenu agendu", rekao je on.

Teme