Web Analytics
PKS: Održivost i zelena transformacija, nužan deo strategije MSP u Srbiji - BetaRS

PKS: Održivost i zelena transformacija, nužan deo strategije MSP u Srbiji

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 06.02.2024 | access_time 13:55
PKS: Održivost i zelena transformacija, nužan deo strategije MSP u Srbiji
Foto: Beta/Milan Obradović
Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PКS) Mihailo Vesović izjavio je danas da je cilj PKS da održivost i zelena transformacija postanu deo strategija i malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

On je na panel diskusijama o zelenom finansiranju i održivom poslovanju u PKS ukazao da su digitalna i zelena transformacija isprepletane i da digitalna transformacija može da ubrza zelenu transformaciju, da je učini prihvatljivijom, pre svega za kompanije koje ponekad to vide kao svoje opterećenje, a ne kao svoj primarni cilj.

"Moramo da razmišljamo i o energetskoj transformaciji kada govorimo o zelenoj transformaciji, jer ona je strukturalni preduslov da bi srpska ekonomija za 10 godina postala zelena i bliska evropskoj ekonomiji", kazao je Vesović.

Stručnjak za zeleno finansiranje, izvršni direktor za investicije u SDG Impact Japan Saša Bešlić, izjavio je kako želi da praktičnim rešenjima pomogne kompanijama u Srbiji da se usklade sa regulativama EU, koje se odnose na zaštitu prirode i klimatskih promena, jer su rigorozne za sve države koje nisu članice EU.  

"Želimo da donesemo solucije koje su praktične, koje će omogućiti dalji nastavak rada i da budu uspešne, s obzirom da regulativa EU, što se tiče zaštite prirode, klimatskih promena - postaje sve oštrija, pogotovo za zemlje van EU, ovo je jedan veliki rizik, ali i velika mogućnost", istakao je Bešlić.

Bešlić je rekao da su na konferenciju prisutni ljudi iz Singapura, koji će pokazati na koji način softver, koji omogućava prilagođavanje evropskim standardima održivog poslovanja, može da doprinese srpskim kompanijama da budu uspešne, profitabilne, kao i da im otvori nova tržišta i u Evropi i u svetu.

Savetnik predsednika PKS za zelenu i cirkularnu ekonomiju Radman Šelmić je podsetio da je PKS u novembru organizovala prvu radionicu na temu zelenih korporativnih obveznica.

"I tokom oktobra i novembra PKS je uradila pravi serijal obuka u Srbiji na važne teme kao što su ESG izveštavanje i standardi poslovanja i pogotovo evropska direktiva o prekograničnoj trgovini ugljenikom, jer to su goruće teme za naše kompanije", objasnio je Šelmić.

Dodao je da su teme važne za dalje poslovanje srpske privrede direktne i indirektne emisije ugljen-dioksida, kako ih smanjiti, kako realizovati dekarbonizaciju u realnom sektoru, kao i pitanje "zelenog novca".

PKS i kompanija ESG Advisory SEE, uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, organizovale su dve panel diskusije posvećene zelenoj transformaciji, održivom poslovanju i ESG-u, pristupu zelenom novcu, kao i vezi digitalne i zelene transformacije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori