Web Analytics
Bajden pobrkao francuske predsednike - Makrona i Miterana - BetaRS

Bajden pobrkao francuske predsednike - Makrona i Miterana

Svet | 06.02.2024 | access_time 14:15
Bajden pobrkao francuske predsednike - Makrona i Miterana
AP Photo/Stephanie Scarbrough

Lapsus američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) kojim je pobrkao francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i jednog od njegovih prethodnika Fransoa Miterana (Francois Mitterand), koji je umro pre skoro 30 godina, dovela je do šaljivog video snimka koji kruži internetom.

Bajden (81) koji je u nedelju držao govor u Las Vegasu u Nevadi, opisivao je reakciju svog francuskog kolege, na sastanku Grupe sedam industrijski najbogatijih zemalja (G7) 2020. godine.

Osim što je pogrešio ime francuskog predsednika sa kojim je tada razgovarao, pogrešio je i njegovu zemlju, ali je potom ipak sam ispravio grešku.

"Rekao sam mu, 'Amerika se vratila'", rekao je Bajden na tom skupu, ovekovečenom ne video snimku koji kruži društvenim mrežama.

"Miteran odnosno Makron, iz Nemačke – mislim, iz Francuske, tada me je pogledao i rekao: ’Znaš, šta, zašto ste se vratili i koliko će to da traje", rekao je Bajden.

Taj video snimak, na kojem Bajden okleva, greši i traži prave reči i podatke, pregledan je i podeljen hiljadama puta na platformi Iks (X).

Miteran je vodio Francusku od 1981. do 1995. godine, a umro je 1996. Emanuel Makron je predsednik Francuske od 2017. godine.

Bajdenove pozne životne godine za mnoge njegove protivnike predstavljaju izrazitu nepogodnost za njegov ponovni izbor na mesto predsednika. Naredni izbori će biti održani krajem godine.

Bajden je u prošlosti pravio brojne gafove, ali ni njegov veliki rival na republikanskoj strani, bivši predsednik Donald Tramp (77) (Trump), nije izbegao trenutke zabune.

Tramp je u januaru pomenuo svoju rivalku za stranačke, republikanske izbore Niki Hejli (Nikki Haley), umesto bivše predsednice Predstavničkog doma, demokrate Nensi Pelosi (Nancy).

Trampova greška je potom navela Niki Hejli da dovede u pitanje mentalnu sposobnost Trampa za povratak u Belu kuću.

Bajden nije propustio da poentira povodom te Trampove greške.

"Ne slažem se u svemu sa Niki Hejli, ali se potpuno slažemo oko ovoga: Niki Hejli nije Nensi Pelosi", rekao je tada Bajden ironično.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika