Web Analytics
Pilot iz Drugog svetskog rata sa 102 godine prvi put upravljao 'spitfajerom' - BetaRS

Pilot iz Drugog svetskog rata sa 102 godine prvi put upravljao 'spitfajerom'

Zabava | Izvor: Beta-AP | 07.02.2024 | access_time 07:35
Pilot iz Drugog svetskog rata sa 102 godine prvi put upravljao 'spitfajerom'
Bivši pilot britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva je sa 102 godine prvi put upravljao istorijskim avionom "spitfajer" iz Drugog svetskog rata.

Džek Hemings, tokom Drugoig svetskog rata vođa eskadrile britanskih snaga je, koliko se zna, najstariji pilot koji je upravljao tim modelom aviona.

Pilot Beri Hjuz koji je bio sa Hemingsom tokom leta, rekao da Hemings ima prirodan dar: "Nisu mu bila potrebna nikakva uputstva - samo je preuzeo kontrolu, provozao nas, izveo neke okrete i osnovne manevre. Mislim da je stvarno uživao u svakom trenutku leta". 

Ratni veteran koji nikad ranije nije upravljao "spitfajerom", ali jeste drugim avionima, rekao je da je "apsolutno čarobno" biti za upravljačem, mada je let bio "po džombastom" - s mnogo "propadanja".

"Iskreno govoreći, osećalo se da je sve to bilo malo 'zarđalo' što nije iznenađujuće - ja sam 'zarđao' ", rekao je on.

Njegov 20-minutni let s aerodroma u južnoj Engleskoj u utorak bio je radi prikupljanja novca za dobrotvornu organizaciju čiji je on suosnivač bio pre 80 godina. Humanitarna vazduhoplovna služba "Mission Aviation Fellowship" još od Drugog svetskog rata zemljama kojima je potrebno avionima dovozi pomoć, lekove i drugo.

Hemings je na svoj 100. rođendan izvodio avionske akrobacije i tada prikupio više od 40.000 funti za svoju dobrotvornu organzaciju.

Teme