Web Analytics
Aleksić: Zakletvu u Skupštini nismo hteli da polažemo sa onima koji su pokrali izbore - BetaRS

Aleksić: Zakletvu u Skupštini nismo hteli da polažemo sa onima koji su pokrali izbore

Politika | 07.02.2024 | access_time 14:25
Aleksić: Zakletvu u Skupštini nismo hteli da polažemo sa onima koji su pokrali izbore
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da je to što su poslanici liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije Nada poslaničku zakletvu juče položili u holu Narodne skupštine, "poruka da neće da polažu zakletvu sa onima koji su pokrali izbore".

"Nismo položili zakletvu ni pred kakvim medijima, već pred građanima Srbije", rekao je Aleksić, koji je i narodni poslanik, za televiziju N1, povodom toga što je ranije danas premijerka Ana Brnabić optužila opoziciju da, to što su polagali zakletvu u holu, ima isti značaj kao da su je polagali u toaletu Skupštine.

Na pitanje da li je na taj način iskazano nepoštovanje prema Skupštini Srbije, Aleksić je rekao da je ponašanje poslanika sa liste "Srbija protiv nasilja", ne samo na konstitutivnoj sednici već i ranije "posledica toga kako danas živimo", "stanja agresije" i toga što se "sve raspada".

"Taj parlament su oni urušili i ponizili, kao nikada niko pre njih. Upravo oni koji su većina, Srpska napredna stranka (SNS) sa njihovim partnerima. Oni su pretvorili parlament u protočni bojler, u servis Vlade i servis Aleksandra Vučića", rekao je Aleksić.

Kazao je da je u prethodnom sazivu parlament usvajao "2,77 zakona dnevno", u radnim danima, a da su se sednice najčešće zakazivale po hitnom postupku, bez mogućnosti da opozicija učestvuje u formiranju dnevnog reda.

"Umesto da parlament ima kontrolu izvršne vlasti, od 197 usvojienih zakona samo jedan je predložila skupština, ostale je inicirala vlada", rekao je Aleksić.

Naveo je da su poslanici SNS-a juče, na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, koja je bila zakazana u 10.00 sati, "u 7.00 sedeli u svojim foteljama".

Prema njegovim rečima to pokazuje da su "oni u nekoj paranoji", jer "znaju da su uhvaćeni u krađi".

Aleksić je rekao da je koalicija "Srbija protiv nasilja" donela odluku da ne prihvati nijednu funkciju u parlamentu, "koja podrazumeva dogovor sa režimom", ali da će "uzeti sve ono što im pripada", kao što su mesta u odborima koja po kvotama pripadaju svim poslaničkim grupama, i mesta u svim delgacijama i u svim komisijama.

"Mi nećemo odustati od toga da ovaj parlament nema legitimitet", istakao je Aleksić i dodao da je to tako zbog kršenja izborne volje građana, kao i da će na međunarodnom planu učiniti sve da se ta krađa dokaže.

Vlast je, a ne opozicija, svojim ponašanjem izazvala da Srbija bude predmet međunarodne istrage zbog navoda o krađi izbora 17. decembra prošle godine, izjavio je danas predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, čije se usvajanje planirano za četvrtak, Aleksić je za televiziju N1 rekao da očekuje da će ona biti "jako oštra".

"Zamena teza je da to radi nekoliko evroposlanika, svi će stati iza toga. Ja ne volim što je tako, ali mi smo u stanju da ništa ne funkcioniše i sve se raspada, i da nam je neophodan međunarodni faktor", kazao je Aleksić.

Rekao je i da nije tačna izjava premijerke Ane brnabić da su dokazi o navodnoj izbornoj krađi, koji će se naći u toj rezoluciji, na nivou "Radio Mileve".

"Nije tačno da ne postoje dokazi, imamo dosije na 28 strana sa svim registrovanim nepravilnostima", rekao je Aleksić.

Kazao je da "očekuje da će doći do međunarodne istrage", jer je posmatrače zvala Vlada Srbije, ali i da će predstavnici vlasti "pokušati da učine sve, da do toga ne dođe".

Oko konstituisanja beogradskog parlamenta, Aleksić je rekao da je tu "stvar čista i jasna", i da se on ne može konstituisati.

"Mi ćemo apsolutno tražiti ponavljanje izbora u Beogradu, i tu nema nikakve dileme. Učinićemo sve da ne dođe do konstituisanja te pokradene skupštine. Ako krenu konstituisanje u Beogradu, to bi bilo još jedno brutalno nasilje, brutalno pokradena izborna volja građana Beograda, gde su uhvaćeni još više u krađi nego na parlamentarnim izborima", rekao je Aleksić.

Dodao je da će opozicija "odgovoriti istom merom", ako "budu odlučili na silu da formiraju vlast".

Teme