Web Analytics
Kontroverze oko oslobađanja novozelandskog pilota u Indoneziji nakon godinu dana zarobljeništva - BetaRS

Kontroverze oko oslobađanja novozelandskog pilota u Indoneziji nakon godinu dana zarobljeništva

Svet | 07.02.2024 | access_time 15:40
Kontroverze oko oslobađanja novozelandskog pilota u Indoneziji nakon godinu dana zarobljeništva
prt.scr youtube
 Separatistički pobunjenici u indonežanskoj provinciji Papua danas su saopštili da su spremni da oslobode novozeladskog pilota Filipa Marka Mertensa zarobljenog pre tačno godinu dana.

Borci iz Pokreta za slobodnu Papuu pod vođstvom regionalnog komadanta Eganiusa Kogoje su 7. februara 2023. godine napali i zarobili jednomotorni avion na pisti u selu Paru i oteli pilota rodom iz Krajstčerča koji je radio za indonežansku avio-kompaniju Susi Er.

Kogoja je rekao da oni neće pustiti Mertensa sve dok Indonezija zvanično ne prizna nezavisnost Papue.

Međutim danas je vođa oružanog krila Pokreta za slobodnu Papuu Teranius Sato saopštio da je Oslobodilačka vojska Zapadne Papue (TPNPB) voljna da oslobodi Mertensa uz posredovanje UN. Sato nije dao vremenski okvir za eventualnu predaju.

Današnje saopštenje TPNPB usledilo je nekoliko dana nakon što je naoružano krilo saopštilo da je zatražilo od Kogoje da pusti pilota.

Na video snimcima i fotografijama koje su pobunjenici danas poslali medijima vidi se mršavi i dugokosi muškarac kako sedi bosonog okruženog naoružanim muškarcima. 

Portparol TPNPB Sebi Sambom rekao je u petak da je "centralna komanda" pozvala Kagoju da pusti Martensa i pored slabih napora Novog Zelanda i Indonezije da obezbede njegovu slobodu.

"Ne postoji neki slučaj u istoriji sveta da je bilo kojoj zemlji ikada data nezavisnost u zamenu za taoca", dodao je Sambom. 

U aprilu su naoružani separatisti napali trupe indonežanske vojske koje su bile poslate da spasu Mertensa. Sambom je rekao da su nakon toga dobili odgovor da će Vidodo pregovarati sa TPNPB, ali posle toga nije bilo dalje komunikacije.

Ministar spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi razgovarao je danas sa svojim novozelandskim kolegom Vinstonom Petersom o naporima da se oslobodi Mertens.

Papua je najistočnija provincija Indonezije koja je etnički i kulturno različita od ostatka zemlje.

Teme