Web Analytics
Sekretarka: Zelena tranzicija je izazov, ni države EU nisu za par godina popravile kvalitet vazduha - BetaRS

Sekretarka: Zelena tranzicija je izazov, ni države EU nisu za par godina popravile kvalitet vazduha

Životna sredina | 07.02.2024 | access_time 16:20
Sekretarka: Zelena tranzicija je izazov, ni države EU nisu za par godina popravile kvalitet vazduha
Foto: Beta/Milan Obradovic

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Srbije Sandra Dokić izjavila je danas da su izazovi zelene tranzicije veliki, jer su to procesi koji traju jako dugo i da čak i u državama Evropske unije niko nije uspeo da za par godina da popravi kvalitet vazduha, ili uredi otpad i otpadne vode.

"Ministarstvo zaštite životne sredine vrlo intenzivno radi na sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan koji predstavlja jedan sveobuhvatan proces koji se odnosi na zaštitu životne sredine i obuhvata i oblasti iz poljoprivrede, a prevazilazi čak i klaster četiri koji je Srbija otvorila u pristupnom procesu Evropskoj uniji", kazala je ona uoči Zelenog media brifinga održanom u EU info centru.

Dodala je da informisani mediji igraju ključnu ulogu u procesu jer tek onda mogu da obaveste građane šta Srbija sprovodi i da ih obavesti kako oni mogu da, promenom svojih dnevnih aktivnosti, značajno utiču na implementaciju svega što Ministarstvo sprovedi.

"Ono što je Zelena agenda u EU to je Zelena agenda za ekonomije Zapadnog Balkana naročito za Srbiju, a sve sa jednim ciljem da Evropa postane klimatski neutralan kontinent. Zbog toga treba uključiti civilni sektor, ali i medije čija će uloga biti ključna", kazala je Dokić.

Programski menadžer za životnu sredinu i klimatske promene u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon kazao je uoči brifinga koji je imao za cilj informisanje predstavnika medija o napretku Zelene Agende u Srbiji da želi da vidi šta će se od toga ostvariti.

"Vlada Srbije je prihvatila Zelenu agendu za Zapadni Balkan i radi na mapi puta za sprovođenje tako da želimo da vidimo šta će ostvariti i za to imamo dve vrste podrške, imamo regionalne projekte EU4Green, ali i državne projekte koje sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije", rekao je on.

Menadžer Laboratorije za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, koji je instalirao "StreetAirPurifier" u šoping molu "Ušće" Aleksandar Rodić izjavio je da su prava rešenja za zagađenja u Srbiji sistemska rešenja koja zahtevaju i dug period realizacije i puno para.

"Uređaji su se pokazali izuzetno dobri i mogu biti primenjeni u mnogim gradovima u Srbiji u kojoj postoji akutrni problem zagađenja vazduha. Ova rešenja poput onog kog smo mi realizovali pokazuju da i sa manjim ulaganjima, ali omasovljenjem, možemo uticati na životnu sredinu", dodao je.

Rodić je kazao da bi tri do pet hiljada takvih prečišćivača instaliranih u Beogradu na prometnim mestima gde su autobuska stajališta, ulazi u predškolske i školske ustanove, kilinike i supermarkete mogla da posle godinu ili dve stvore zaštićene zone u kojima bi se osetno moglo zdravije živeti.

Zelena agenda za Zapadni Balkan doprinosi zelenom rastu Zapadnog Balkana i njegovoj ekonomskoj konvergenciji sa EU. EU4Green ima za cilj da podrži korisnike u njihovoj implementaciji, u ozelenjavanju njihovih ekonomija uz konsultacije sa svim relevantnim partnerima i u poboljšanju praćenja i izveštavanja.

Drugi projekat EU4Green za Srbiju sprovodi se zajendo sa UNDP i u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije u vrednosti od oko 8 miliona evra.

 

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina