Web Analytics
Guverner CBK Ismailji: Ponudili smo NBS rešenje za isplate Srbima na Kosovu - BetaRS

Guverner CBK Ismailji: Ponudili smo NBS rešenje za isplate Srbima na Kosovu

Kosovo | 07.02.2024 | access_time 17:00
Guverner CBK Ismailji: Ponudili smo NBS rešenje za isplate Srbima na Kosovu
Foto: Beta/Andrija Igic

 Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismailji rekao je da su u utorak uputili pismo Narodnoj banci Srbije (NBS) u kojem izražavaju spremnost da se pronađe rešenje za srpske građane na Kosovu, nakon odluke te institucije da evro bude jedina valuta.

Ismailji je za KTV izjavio da su u pismu uključili i predloge modela za rešenje ove situacije.

"Uputili smo pismo NBS u kojem smo izrazili spremnost, da vam pružimo podršku i da se pojavimo kao posrednik ako bude bilo potrebno da se pronađe rešenje koje je najefikasnije u smislu prenosa sredstava u bankarski sistem Kosova – u evrima. Već imamo popularne modele za to, od kojih smo neke objasnili kroz rad", rekao je on.

Naveo je da postoji volja i spremnost da se prenesu sredstva, dodajući da namera CBK nije bila da stvara poteškoće.

U pismu su, kako je naveo guverner CBK, ponudili rešenje da Srbija bez izmena i dodatnih zahteva prebaci sredstva na bankovne račune Srba na Kosovu i u njemu ponudili još efikasnija rešenja.

"Dakle, rešenja su i danas bez ikakvih promena, bez ikakvog zahteva za izmene zakonodavstva, moguće je prebacivanje sredstava iz Srbije na bankovne račune naših građana, bez ikakvog dodatnog roka, a verujem da se to dešava u komercijalnom smislu svakodnevno. Želimo da olakšamo ovaj proces, kako bi bio efikasniji i jeftiniji. Dakle, neka vrsta modela kojim se masovno vrše ova plaćanja, poštujući međudržavni transfer", dodao je Ismailji.

"Očekujemo da se NBS dokaže kao nezavisna institucija, da se angažuje u saradnji sa CBK, za dobrobit naših građana i njihovih sunarodnika, kako ne bi ona bila prepreka u pronalaženju rešenja, već da pomogne da se integrišu u finansijski sistem Kosova", rekao je guverner.

Dodao je da prema podacima CBK, više od 40.000 Srba ima bankovne račune na Kosovu, ali da ne zna koliko njih takav račun nema.

"Pravo posedovanja bilo koje valute, pa ni dinara, nije zabranjeno, Srbi imaju pravo da imaju dinare u džepu, imaju pravo da ih konvertuju u licenciranu valutu. Ali, instrument plaćanja je evro", izjavio je Ismailji.

Naveo je da je CBK uverila partnere da je uredba ispravna i da je jedini zahtev koji je upućen, prema njegovim rečima, da se razmotri mogućnost odlaganja primene, a ne suspenzija odluke CBK.

Kazao je još da je bez presedana tražiti od Vlade da ukine odluke nezavisne institucije.

Teme