Web Analytics
Peking jača komercijalno vazduhoplovstvo - BetaRS

Peking jača komercijalno vazduhoplovstvo

Tehnologija | 07.02.2024 | access_time 17:45
Peking jača komercijalno vazduhoplovstvo
Foto: iSpace/Handout via Xinhua

Lokalne vlasti Pekinga planiraju uspostavljanje namenske "Ulice raketa" kao istraživačkog i proizvodnog centra za unapređenje komercijalnog vazduhoplovstva.

Kako piše Sinhua, to je deo stalnih nastojanja glavnog grada da podstakne inovacije u industriji.

Đijang Guangdži, direktor pekinškog opštinske uprave za ekonomiju i informacione tehnologije, rekao je da je grad odredio mere za razvoj industrije satelitskog interneta i pružio podršku za 41 projekat pokretanja komercijalizacije, sa finansiranjem od preko 100 miliona juana (14,08 miliona američkih dolara).

Na nedavno održanoj konferenciji on je rekao da je Peking domaćin klasteru od 157 preduzeća specijalizovanih za komercijalni prostor, uključujući niz vodećih komercijalnih strart-apova. Kompanije za proizvodnju raketa su koncentrisane na jugu grada, a preduzeća povezana sa satelitima gravitiraju njegovom severu.

Godine 2023, kineska privatna komercijalna raketna preduzeća izvela su ukupno 13 svemirskih lansiranja, sa sedištem u Pekingu.

Gradski proizvođači raketa sada se bave razvojem raketa za višekratnu upotrebu, sa projektovanim prodorom između 2024. i 2025. godine, dodao je Điang.

Da bi ubrzao napredak komercijalne svemirske industrije, Peking će istrajati u svojoj posvećenosti jačanju komercijalnog svemirskog sektora. Prema Điangu, biće uloženi napori da se poboljša korišćenje zemaljske infrastrukture, olakša konstrukcija sazvežđa, podstakne široka primena informacija o svemiru i istražuje trgovina satelitskim podacima.

Teme