Web Analytics
Fon Kramon, Grošelj i Moreti sutra sa srpskim opozicionim liderima o demokratiji u Srbiji - BetaRS

Fon Kramon, Grošelj i Moreti sutra sa srpskim opozicionim liderima o demokratiji u Srbiji

Politika | 07.02.2024 | access_time 21:10
Fon Kramon, Grošelj i Moreti sutra sa srpskim opozicionim liderima o demokratiji u Srbiji
prt.scr youtube

Troje lidera opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" sutra će u Strazburu, pre plenarne sednice Evropskog parlamenta (EP), razgovarati o demokratiji u Srbiji sa troje evroposlanika iz različitih političkih grupacija.

Specijalna izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon, evroposlanica nemačke stranke Savez 90/Zeleni, pozvala je zainteresovane da se pridruže panelu "Srbija: demokratija na raskršću", koji će početi sutra u 9.30.

"Srbija i njena demokratija su došli na raskršće. Kuda idemo odavde? Koji izazovi su pred nama?", napisala je Fon Kramon na društvenoj mreži Iks, najavljujući sutrašnji razgovor.

Koaliciju "Srbija protiv nasilja" na panelu će predstavljati potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Njima će domaćini biti Fon Kramon, iz političke grupe Zeleni, šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na decembarskim izborima u Srbiji Klemen Grošelj, koji je evroposlanik liberalne grupe Obnovimo Evropu, i Alesandra Moreti, iz grupe Socijalisti i demokrate.

Prema usaglašenom tekstu rezolucije, o kojem će Evropski parlament sutra glasati, poslanici pozivaju na nezavisnu međunarodnu istragu neregularnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i Evropski savet da strogo uslove i smanje ili zamrznu sredstva za Srbiju iz IPA III i drugih finansijskih instrumenata, ako vlasti u Beogradu ne žele da sprovedu ključne preporuke o izborima ili ako nisu voljne da prihvate nezavisnu međunarodnu istragu izbornih neregularnosti ili ako istraga pokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru, piše u tekstu.

Teme