Web Analytics
Težak poraz Hejli u Nevadi, dobila manje glasova od opcije 'nijedan od ponuđenih kandidata' - BetaRS

Težak poraz Hejli u Nevadi, dobila manje glasova od opcije 'nijedan od ponuđenih kandidata'

Svet | Izvor: Beta | 07.02.2024 | access_time 21:45
Težak poraz Hejli u Nevadi, dobila manje glasova od opcije 'nijedan od ponuđenih kandidata'
AP Photo/Meg Kinnard
Bivša ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, koja je jedini protivkandidat Donaldu Trampu u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, doživela je težak poraz na unutarpartijskim izborima u saveznoj državi Nevada, gde se znatno više birača opredelilo za opciju "nijedan od ponuđenih kandidata" nego za nju.

Tramp, ubedljiv favorit u trci za predsedničku nominaciju kod republikanaca, nije učestvovao na klasičnim predizborima (primaries) u Nevadi pošto oni ne donose nijednog delegata na završnoj konvenciji stranke u julu u Milvokiju, na kojoj će zvanično biti imenovani njeni kandidati za predsednika i potpredsednika SAD.

To znači da su na listiću bile samo dve opcije - Niki Hejli i "nijedan od ponuđenih kandidata" i da je bivša ambasadorka pri UN i guvernerka Južne Karoline doživela težak udarac, navodi Asošiejted pres.

Budući da klasični predizbori u Nevadi tehnički nemaju nikakav značaj za nominaciju kod republikanaca, Hejli je želela da pokaže da može da se takmiči sa Trampom, ali je umesto toga osramoćena - postala je prvi predsednički kandidat bilo koje stranke koji je izgubio trku od "nijednog od ponuđenih kandidata" otkako je ta opcija uvedena u Nevadi 1975. godine.

Hejli nije vodila kampanju u Nevadi, u kojoj Republikansku stranku vode bliski Trampovi saveznici, i optužila ih je da su namestili pravila u njegovu korist. Navela je da će se fokusirati "na države koje su fer".

Budući da su njen odnos prema Nevadi ocenile kao nepoštovanje, Trampove pristalice su izašle na klasične predizbore da se "revanširaju" Hejli - glasanjem za opciju "nijedan od ponuđenih kandidata".

Trampa nije bilo na listiću jer se u Nevadi fokusirao na sutrašnje kokuse (caucuses), drugu vrstu unutarpartijskih izbora u SAD, koja podrazumeva serije lokalnih sastanaka širom savezne države, na kojima okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voleli da vide kao predsedničkog kandidata svoje stranke na izborima 5. novembra.

Sutra se očekuje ubedljiva pobeda Trampa na kokusima u Nevadi, koja bi trebalo dodatno da ga približi izboru za predsedničkog kandidata.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika