Web Analytics
Anketa CGTN: Skoro 90 odsto globalnih ispitanika kaže da 'SAD protiv SAD' može postati norma - BetaRS

Anketa CGTN: Skoro 90 odsto globalnih ispitanika kaže da 'SAD protiv SAD' može postati norma

Društvo | Izvor: Beta | 08.02.2024 | access_time 09:30
Anketa CGTN: Skoro 90 odsto globalnih ispitanika kaže da 'SAD protiv SAD' može postati norma
Žestoki sukob između vlade američke države Teksas i savezne vlade oko pitanja imigracije se nastavlja, a neki to čak nazivaju "nacionalnim razvodom", prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Globalna anketa kineske televizije CGTN pokazala je da 86,5 odsto ispitanika veruje da sukob dve strane u SAD oko imigracije još jednom naglašava činjenicu da dve stranke u toj zemlji eskaliraju rivalstvo i da politika postaje sve neorganizovanija.

Imigracija je dugo bila predmet spora između republikanske i demokratske stranke u Sjedinjenim Državama.

Da bi izbegle svoju političku odgovornost, dve stranke u SAD su otišle toliko daleko da su jedna drugoj "slale imigrante".

Tokom izbora na sredini mandata u SAD 2022. godine, republikanski političari, uključujući guvernera Teksasa, koristili su autobuse i avione za prevoz hiljada imigranata u gradove koje vode demokrate. Podaci američke carinske i granične zaštite pokazuju da je 856 migranata umrlo dok su prelazili južnu granicu SAD u fiskalnoj 2022. godini. Tragedija migranata u Teksasu te godine ostaje razorna.

U istraživanju, 70,2 odsto globalnih ispitanika bilo je duboko zabrinuto zbog nasilja i nehumanog ponašanja američke vlade u suočavanju sa imigracijom i smatra da su američki službenici za sprovođenje zakona ozbiljno prekršili osnovna ljudska prava migranata.

Još 93,5 odsto ispitanika reklo je da je veoma razočaravajuće što je pitanje imigracije postalo sredstvo za osvajanje glasova na uzastopnim izborima u SAD. Konstatuje se da je ipak je teško ispoštovati politička obećanja koja su im data nakon izbora.

Intenzivirajući problem imigracije ne samo da je podigao smokvin list američke demokratije i ljudskih prava, već je razotkrio i duboko ukorenjen i strukturalni poremećaj u upravljanju američkim društvom, prenosi CMG.

U anketi, čak 90,3 odsto ispitanika veruje da bi Ustav SAD "nejasno popustio" grupama ilegalnih imigranata i drugim strukturalnim razlozima, eskalirao borbu za moć između savezne vlade i država kojima upravljaju konkurentske političke stranke - 89,3 odsto ispitanika reklo je da je pitanje imigracije samo vrh ledenog brega američkog unutrašnjeg političkog haosa u kontekstu polarizacije američke politike, a da "Amerika protiv Amerike" može postati norma.

Jedan internet korisnik CGTN-a je rekao u poruci: "Ovo (imigracioni haos) je početak opadanja i kolapsa Sjedinjenih Država“.

Anketa je objavljena na CGTN-ovim engleskim, španskim, francuskim, arapskim i ruskim platformama, sa više od 11.000 onlajn korisnika koji su glasali i izrazili svoje mišljenje u roku od 24 sata.

Teme