Web Analytics
Bilčik ipak glasao za Rezoluciju o izborima u Srbiji - BetaRS

Bilčik ipak glasao za Rezoluciju o izborima u Srbiji

Politika | 08.02.2024 | access_time 13:15
Bilčik ipak glasao za Rezoluciju o izborima u Srbiji
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik danas je na sednici u Strazburu glasao za usvajanje Rezolucije o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, pokazuje evidencija objavljena na sajtu zakonodavnog tela EU.

Ranije danas, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, koji je sa drugim predstavnicima koalicije "Srbija protiv nasilja" prisustvovao glasanju o Rezoluciji, napisao je na društvenoj mreži Iks da je Bilčik među 53 evroposlanika koji su glasali protiv usvajanja tog dokumenta.

Prema evidenciji glasanja objavljenoj na sajtu EP, Bilčik je glasao za Rezoluciju, kao i gotovo svi prisutni poslanici Evropske narodne partije (EPP), čija je Srpska napredna stranka (SNS) pridruženi član.

Za usvajanje Rezolucije glasao je 461 poslanik, protiv su bila 53, a uzdržana 43. Među onima koji su bili protiv samo je jedan poslanik EPP. Donošenje rezolucije inicirale su socijaldemokrate, zeleni i liberali.

Po usvajanju Rezolucije, Bilčik je izjavio da je konačan tekst Rezolucije postignut kompromisom kojim je on zadovoljan, i naveo da su sada "srpske institucije na potezu".

"Drago mi je da su neke ekstremne formulacije, koje su predložile druge političke grupe, izbrušene na način da šaljemo jasnu i važnu, ali i konstruktivnu poruku. Mislim da bi te kritičke opservacije u Rezoluciji trebalo da budu shvaćene kao neka preporuka šta Srbija dalje da uradi", kazao je Bilčik za televiziju N1.

On je ukazao i da Srbija neće moći da napreduje ka EU bez poboljšanja u više oblasti, pre svega u izbornom procesu, dijalogu sa Kosovom i usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

Evropski parlament Rezolucijom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Rezolucijom Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP.

U dokumentu se navodi da Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji, po modelu "Pribeovih izveštaja" o Severnoj Makedoniji i BiH.

Evropski parlament u Rezoluciji ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primenu preporuka OEBS i ODIHR i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Teme