Web Analytics
Procvat prodaje zlata pred prolećni festival uprkos povećanju cena - BetaRS

Procvat prodaje zlata pred prolećni festival uprkos povećanju cena

Ekonomija | 08.02.2024 | access_time 15:40
Procvat prodaje zlata pred prolećni festival uprkos povećanju cena
Foto: Huang Xiaohai/Xinhua

S približavanjem Prolećnog festivala, prodaja zlata je nastavila da raste uprkos rastu cene, piše Sinhua.

U poznatoj zlatari u gradu Sian, u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi, potrošači su kupovali proizvode od zlata sa novogodišnjim motivima, ključujući poluge, ogrlice i srećne perle.

"Kupovina zlatnog nakita za Prolećni praznik moja je porodična tradicija", rekla je majka po imenu Zou. "Kupila sam svom sinu ogrlicu sa elementima i zmaja i tikvice, nadajući se da ću mu doneti sreću i bogatstvo u godini zmaja", dodala je ona.

U međuvremenu, u prodavnici nakita u Pekingu Guohua prodavac je rekao da su njihove novopuštene zlatne poluge sa zodijačkim motivima već rasprodate, a da je obnova zaliha u toku.

U filijali Čajna Minšeng banke u Si'an Tumenu, prodaja zlatnih poluga porasla je za 50 odsto u januaru ove godine u poređenju sa mesečnim prosekom druge polovine 2023. "Zlatne poluge se prodaju kao alva", rekao je zaposleni za Sinhuu.

Kinezi tradicionalno otvaraju svoje novčanike pre ili tokom Prolećnog festivala, kupujući skupe predmete kao što je zlato kako bi preneli dobre želje za Novu godinu. Podaci o prodaji pokazuju da pomama u potrošnji zlata nije sprečena ni poskupljenjem zlata.

Cene zlata denominirane u RMB su se učvrstile na visokom nivou u 2024., nakon povećanja od 17 procenata u 2023. Najnoviji podaci iz Kineskog deviznog trgovinskog sistema pokazali su da je cena zlata čistoće 99,99 procenata ili više iznosila 479,11 juana (oko 67,4 američkih dolara) po gramu 6. februara.

Džang Jongtao, potpredsednik i generalni sekretar Kineskog udruženja za zlato (CGA), rekao je da je tokom prethodnih godina većina proizvođača zlata u Šendženu već bila zatvorena za Prolećni festival dve nedelje pre festivala. Međutim, ove godine situacija je drugačija, mnoge fabrike planiraju da rade do samo tri dana pred kinesku Novu godinu, dok planiraju da nastave sa radom petog ili šestog dana prvog lunarnog meseca.

"Ovo ukazuje da sve veći apetit za zlatom i dalje postoji oko prolećnog festivala, a očekuje se da će se ovaj trend proširiti tokom prvog kvartala 2024. godine", rekao je Džang.

Prema njegovim rečima, želja za kupovinom zlata podstakla je proizvođače zlatnog nakita da inoviraju u pogledu dizajna i izrade, čineći proizvode od zlata privlačnijima.

"Kina je postala ključni inovator u proizvodnji zlatnog nakita", rekao je Vang Liksin, generalni direktor Svetskog saveta za zlato za Kinu, dodajući da zlato iz nasleđa i nakit "kineski šik" postaju sve popularniji među potrošačima.

Prema podacima koje je objavio CGA, potrošnja zlata u Kini dostigla je 1.089,69 tona u 2023. godini, što je povećanje od 8,78 odsto na godišnjem nivou. Naime, potrošnja zlatnog nakita povećana je za 7,97 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je potrošnja zlatnih poluga i kovanog novca porasla za 15,7 odsto na godišnjem nivou.

Džejson Liu, šef glavne investicione kancelarije za Aziju i Pacifik, Dojče bank privatne banke (Deutsche Bank Private Bank) i dalje je optimističan u pogledu tržišta zlata u Kini, uprkos zabrinutosti da bi visoka cena mogla da smanji potražnju.

Očekuje se da će mnoge zemlje i regioni održati izbore 2024. godine, stvarajući dodatnu neizvesnost globalnoj geopolitičkoj situaciji. "Očekuje se da će zlato imati dobre rezultate u takvom scenariju jer je relativno dobro sredstvo za sigurnu imovinu", objasnio je Liu.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT