Web Analytics
Vučić pred SB UN: Stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe jedini cilj Prištine - BetaRS

Vučić pred SB UN: Stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe jedini cilj Prištine

Kosovo | Izvor: Beta | 08.02.2024 | access_time 22:10
Vučić pred SB UN: Stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe jedini cilj Prištine
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku da je stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovo proterivanje sa Kosova jedini cilj vlasti u Prištini.

Na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda, Vučić je rekao da je odluka o ukidanju dinara kao legalnog sredstva plaćanja na Kosovu "samo jedna u nizu ozbiljnijih, planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih i sistematskih mera Prištine, kojima se vrši napad na srpsko stanovništvo, sa krajnjim ciljem kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona".

"Odlukom o zabrani dinarskog platnog prometa, Priština direktno onemogućava funkcionisanje društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbede osnovne životne namirnice, da se školuju, leče i da čine sve ono što se smatra životom sa minimumom ljudskog dostojanstva", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Beograd tražio sednicu SB UN jer su aktivnosti Prištine "takve prirode da mogu izazvati nepopravljivu štetu" u periodu do sazivanja redovne sednice SB UN o Kosovu krajem aprila.

"Direktan povod za podnošenje zahteva je odluka Centralne banke Kosova kojom su transakcije u dinarima zabranjene od 1. februara. Ta mera predstavlja napad na Srbe jer njihov opstanak na Kosovu u velikoj meri zavisi od dinarskih sredstava koja dolaze iz budžeta Srbije", naveo je.

Dodao je da "ogroman broj ljudi" na teritoriji Kosova zavisi od dinarskih prihoda iz budžeta Srbije i da odluka o evru kao jedinom sredstvu plaćanja na Kosovu "direktno lišava veliki broj ljudi sredstava za život".

Vučić je kazao da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Srbiji i da "samim tim ne može biti zabranjen na Kosovu i Metohiji kao delu teritorije koja je u sastavu Srbije", dok je evro uveden "na protivpravan način jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini"

"Nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana sa EU i samo isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa Kosova i Metohije", naveo je Vučić.

Vučić je kazao i da Priština nema "nikakve argumente" kada tvrdi da je ukidanje dinara preduzeto radi obezbeđivanja vladavine prava.

"Imajte na umu da oni koriste termin vladavina prava isključivo da bi naudili Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da vid pritiska predstavlja i kontinuirano optuživanje Srba povratnika na Kosovo "za lažne ratne zločine", dok se na slobodu puštaju "Albanci koji su optuženi za jasne etnički motivisane zločine protiv Srba i njihove imovine".

Vučić je kazao da je na Kosovu, pre dolaska Aljbina Kurtija na čelo vlade, bilo 669 etnički motivisanih napada na Srbe u devet godina, a da je njihov broj od tada uvećan 300 odsto, budući da ih je od 2021. bilo 470.

"Među tim incidentima, koji su počeli 2021. godine, su i dramatični slučajevi nebrojenih policijskih prebijanja i maltretiranja Srba, čak i brutalnog i neisprovociranog upucavanja Dragiše Galjka i još četvorice Srba", naveo je.

Vučić je apelovao je na Savet bezbednosti i međunarodne organizacije, koje mogu da utiču na rešavanje krize, da preduzmu "hitne i odlučne mere" u cilju normalizacije situacije na Kosovu, sprečavanja daljeg progona Srba i stvaranja uslova za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine.

On je izrazio nadu da će posle današnje sednice i one članice SB UN koje su priznale kosovsku nezavisnost "shvatiti da poslednji potezi Prištine nisu pokušaj konsolidacije nečega što većina članica UN ne priznaje kao državu, već da dovode do ugrožavanja mira".

Teme