Web Analytics
Astronauti iz Turske, Italije i Švedske vratili se iz posete Međunarodnoj svemirskoj stanici - BetaRS

Astronauti iz Turske, Italije i Švedske vratili se iz posete Međunarodnoj svemirskoj stanici

Zabava | Izvor: Beta-AP | 09.02.2024 | access_time 15:40
Astronauti iz Turske, Italije i Švedske vratili se iz posete Međunarodnoj svemirskoj stanici
Astronauti iz Turske, Italije i Švedske sleteli su danas na Zemlju posle tri nedelje privatne posete Međunarodnoj svemirskoj stanici u Zemljinoj orbiti.

Posada se vratila u kapsuli privatne firme "Spejseks" (SpaceX) koja je kod obale Floride pljusnula u Atlantski okean usporena padobranom.

Let do svemirske stanice je organizovala kompanija "Aksiom Spejs" (Axiom Space) iz Hjustona u kojoj radi nekadašnji astronaut agencije NASA Majkl Lopes Alegria koji je pratio trojicu putnika.  

Turska, Italija i Švedska finansirale su taj let plativši karte 55 miliona dolara po osobi. To je bila treća takva misija "Aksiom Spejsa" koji ove godine planira još jednu.

Na putovanje su se otisnuli bivši turski pilot borbenog aviona i kapetan aviokompanije Turkiš Erlajns (Turkish Airlines) Alper Gezeravci, pukovnik italijanskog Ratnog vazduhoplovstva Valter Viladej i Šveđanin Markus Vant, bivši pilot borbenog aviona i kandidat za Evropske svemirske agencije za astronauta.

Gezeravci, prvi Turčin koji je bio u svemiru, zahvalio je Turskoj zbog "hrabre i odlučne odluke" da ga pošalje u svemir u čast njene 100. godišnjice kao republike.

Dok su bili u stanici u orbiti Zemlje, astronauti su izvodili naučne eksperimente i razgovarali s učenicima i zvaničnicima iz svojih zemalja. U Međunarodnoj svemirskoj stanici su ostali nekoliko dana duže nego što se planiralo jer su čekalo da se na Zemlji prolepša vreme za povratak.

Teme