Web Analytics
Bivši premijer Izraela: Netanjahu bez potrebe produžava ofanzivu na Gazu - BetaRS

Bivši premijer Izraela: Netanjahu bez potrebe produžava ofanzivu na Gazu

Svet | Izvor: Beta | 09.02.2024 | access_time 16:15
Bivši premijer Izraela: Netanjahu bez potrebe produžava ofanzivu na Gazu
Bivši premijer Izraela Ehud Olmert je sadašnjeg Benjamina Netanjahua optužio da "bez potrebe" produžava ofanzivu u Pojasu Gaze, blokirajući put ka miru i ostavljajući taoce Hamasa da umru.

Olmert je u intervjuu za britanski "Indipendenet" ocenio da su Netanjahuove "arogancija" i "manipulacija" dovele do "katastrofalnih bezbednosnih propusta", omogućivši napad Hamasa koji je izazvao najnoviji rat.

On je upozorio da desničarski "mesijanisti i ekstremisti" koje je u vladajuću koaliciju doveo Netanjahu, blokiraju ključnu potrebu za nalaženje rešenja i planiraju da "očiste Palestince" da bi ostvarili svoju viziju "Velikog Izraela".

Olmert je kritikovao Netanjahua jer je ove ndelje odbio najnoviji međunarodni pokušaj da se uspostavi prekid vatre i najavio da će rat nastaviti do potpune pobede Izraela nad Hamasom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u četvrtak završio svoju petu posetu Bliskom istoku u protekla četiri meseca, a stanje odnosa Vlade Izraela i Vašingtona se opisuje kao najgore od početka rata.

"Izrael je dobio ogromnu podršku sa Zapada - od Rišija Sunaka u Velikoj Britaniji, Olafa Šolca u Nemačkoj, Emanuela Makrona u Francuskoj i naravno Džozefa Bajdena koga dobro poznajem", rekao je Olmert.

Dodao je da su se tim liderima suprotstavili u njihovim zemljama i pitao koliko dugo će oni moći da nastave podršku izraelskoj vladi koja ne otvara ni najmanju mogućnost za mirovni sporazum radi okončanja rata.

Olmert je bio zamenik premijera i potom od 2006. do 2009. godine premijer Izraela. Dugo je bio član konzervativnog Likuda kojeg sada predvodi Netanjahu.

Karijeru je počeo kao "politički jastreb" koji se protivio vraćanju teritorije osvojene u Šestodnevnom ratu 1967. godine i glasao protiv mirovnog sporazuma Izraela i Egipta iz Kemp Dejvida 1978.

On je međutim kasnije postao glavni organizator izraelskog povlačenja iz Gaze i pribiližio se postizanju rešenja po modelu dve države sa Palestinskom upravom predsednika Mahmuda Abasa koji je i danas na nenom čelu.

Olmert smatra da je potreban prekid vatre i da je potom potrebno uložiti sve moguće napore za spasavanje talaca koji su još zatočeni u Gazi.

Propust da se to uradi i nastavi vojna misija koja nije više održiva dok su taoci zatočeni, bio bi "apsolutno neoprostiv" i "to nikada neće zaboraviti narod Izraela" - rekao je bivši izraelski premijer.

Po poslednjim obaveštajnim procenama oko 30 od ukupno 130 talaca u Gazi nije više živo posle četiri meseca rata.

Taoci pušteni krajem novembra prošle godine apelovali su na Netanjahua da pregovara o prekidu vatre i dovede preostale zatočene kući.

Oni strahuju da će taoci platiti cenu premijerovog nastojanja da postigne "apsolutnu pobedu".

Olmert veruje da Netanjahu pokušava da prikrije propust svoje vlade da spreči napade Hamasa 7. oktobra, kada su taoci oteti i odvedeni u Gazu, nastavkom vojne kacije čiji su ciljevi neostvarivi.

"Napad Hamasa 7.oktobra je verovatno bila najveći vojni poraz u istoriji države Izrael", ocenio je Olmert i dodao da je iznevereno poverenje naroda.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika