Web Analytics
Predstavljena inicijativa 'Dogovor za spas srpskog sela' - BetaRS

Predstavljena inicijativa 'Dogovor za spas srpskog sela'

Ekonomija | Izvor: Beta | 09.02.2024 | access_time 17:25
Predstavljena inicijativa 'Dogovor za spas srpskog sela'
Foto: Beta/Milan Ilic

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović pozvao je danas poljoprivrednike, stručnjake i "sve ljude dobre volje" da se pridruže inicijativi "Dogovor za spas srpskog sela", kako bi se obezbedio opstanak poljoprivrede i prehrambena sigurnost, umesto da se hrana uvozi.

On je na predstavljanju te inicijative pozvao građane u borbu i protest za očuvanje sela, u centru Beograda.

"Trebalo bi da se protestuje u srcu sistema, u naselju Beograd na vodi. Poljoprivrednici su zaduženi ne samo kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, već i po drugim osnovama i desiće se spontana, nezadrživa pobuna jer će izvršitelji oduzimati imovinu", rekao je Parović.

Dogovor za spas sela je, kako je objasnio, zajednička inicijativa Narodnog slobodarskog pokreta, Pokreta Ljubav, Vera, Nada, zatim Nemanje Šarovića i poljoprivrednika Milana Miloševića iz Rače i Aleksandra Glišića iz Topole.

Dodao je da je Srbija u velikom problemu zbog demografskog pražnjenja i odumiranja sela, ali da je poljoprivreda najurgentniji problem.

Naveo je da je od 2018. godine do danas u Srbiji ugašeno 50.000 gazdinstava i da će po procenama demografa 3.000 sela do 2050. godine biti ugašeno, od ukupno njih 4.000.

Parović je rekao da "uvoznički lobi, koji je povezan sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, uvozi jeftinu i lošu hranu jer nema carinskih ni fitosanitarnih barijera", a da domaći poljoprivrednici ne mogu da budu konkurentni jefinoj uvoznoj hrani.

Naveo je da će institut Jugoinspekt otići u stečaj, ako se ništa ne preduzme, a da će kvalitet hrane kontrolisati privatne laboratorije.

Istakao je da su srpski poljoprivrednici prepoznali problem pre evropskih, ali nisu uspeli u protestu za bolji položaj, jer su se ogradili od politike, misleći da je poljoprivreda samo njihov problem.

"Nije poljoprivreda samo njihov problem, nego svih nas jer ako propadne, ješćemo iz Evrope za pet godina brašnaste crve. Neće imati ko da spreči da se uvoze, a narod se neće buniti jer je naviknut da jede jeftin parizer", rekao je Parović.

Aleksandar Glišić je rekao da se u Srbiju uvoze jabuke, mleko i drugi proizvodi sumnjivog kvaliteta.

"Mora da se vidi kraj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU da bi poljoprivrednici u Srbiji opstali. Sela se od juga ka severu prazne, a svetske kompanije dolaze da rudare, neka okna otvaraju u svojim zemljama", rekao je Glišić.

Dodao je da "Vučić radi protiv sela i države, jer seljak u Srbiji nema para da kupi traktorsku gumu, a država hoće da proizvodi automobile".

Nemanja Šarović je rekao da je Srbija ugrožena i demografski i teritorijalno.

"Stanovništvo se sliva u gradove ili odlazi u inostranstvo. Kao narod smo na ivici egzistencije. Umesto što ćemo 18 milijardi potrošiti na Ekspo 2027 treba da krenemo sa projektima za selo", rekao je Šarović.

Dodao je da se gradi put ka Albaniji i Nacionalni stadion koji se neće isplatiti, već će samo biti dodatni trošak.

Šarović je još rekao "da se priča o Srbiji kao ekonomskom tigru i nikad vojno jačoj zemlji", a uvozi se mleko iz Poljske od pola evra i prodaje za 1,5 evra, uvozi se pasulj iz Kirgistana, a beli luk iz Kine jer domaća poljoprivreda ne može da ih proizvede pošto je na ivici egzistencije.

"Džaba nama vojska ako će je drugi hraniti i auto-putevi ako će služiti da se njima odavde ode", rekao je Šarović i dodao da se lideri protesta potkupljuju i da zbog toga nema rezultata takvog oblika izražavanja nezadovoljstva.

Istakao je da poljoprivrednici Srbije ne mogu da budu konkurentni evropskim, koji su nezadovoljni iako se trećina budžeta odvaja za njihove subvenicije.

Domaćim poljoprivrednicima su puni silosi neprodate pšenice jer je, kako je rekao, Vučić 2022. godine zabranio izvoz kada je cena bila dobra, a niko im nije nadoknadio tu štetu. 

"Bavim se ratarstvom i stočarstvom, ali smo na kolenima i ne znamo više čime da se bavimo. Ova situacija je neodrživa, poslujemo sa minusom i bojim se, ako se ovako nastavi, da će mi deca otići u inostranstvo da peru sudove, a volim ovu zemlju koju sam nasledio od dede", rekao je Milošević.

Istakao je da, "čovek kada nema šta da izgubi, spreman je na radikalne proteste".

On je rekao da otkupljivači kupuju jeftino poljoprivredne proizvode, a zatim visokim cenama pljačkaju potrošače.

"Možemo sve da proizvodimo, ali nemamo kome da prodamo, treba nam domaćin, a nema ga u državi, već su samo šibicari koji vlast koriste kao sredstvo za bogaćenje", rekao je Milošević.

Teme