Web Analytics
Za rezoluciju EP o Srbiji glasali i poslanici stranaka Makrona, Sančesa i Micotakisa - BetaRS

Za rezoluciju EP o Srbiji glasali i poslanici stranaka Makrona, Sančesa i Micotakisa

Politika | Izvor: Beta | 09.02.2024 | access_time 17:40
Za rezoluciju EP o Srbiji glasali i poslanici stranaka Makrona, Sančesa i Micotakisa
FOTO: EP

Evroposlanici stranaka koje vode lideri Francuske, Španije, Grčke i Austrije glasali su za rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

Za rezoluciju EP, usvojenu juče ubedljivom većinom, glasali su evroposlanici stranaka predsednika Francuske Emanuela Makrona, premijera Španije i Grčke, Pedra Sančesa i Kirijakosa Micotakisa, i kancelara Austrije Karla Nehamera, piše Demostat.

Rezoluciju, kojom se Evropska komisija poziva da suspenduje finansiranje Srbije iz fondova EU ako vlasti ne budu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru, podržali su i poslanici nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i stranaka predsednika Bugarske Rumena Radeva i bivšeg premijera Bojka Borisova.

Za rezoluciju su glasali i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister, prethodni izvestilac EP za Srbiju.

Sa druge strane, za rezoluciju nije glasao nijedan poslanik krajnje desnih stranaka, poput italijanske Lige, Alternative za Nemačku i francuskog Nacionalnog okupljanja.

Od 705 poslanika EP, jučerašnjoj sednici je prisustvovalo 557. Za rezoluciju o Srbiji glasao je 461 poslanik, protiv su bila 53, a uzdržana 43.

Od prisutnih poslanika Evropske narodne partije (EPP), najmoćnije stranke u EP čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, protiv usvajanja rezolucije glasao je samo jedan, iz Češke, dok su dva iz Rumunije bila uzdržana.

Svi poslanici grupe Socijalisti i demokrate koji su bili u sali glasali su za usvajanje rezolucije, kao i svi poslanici grupe Zeleni.

Iz liberalne grupe Obnovimo Evropu protiv rezolucije su bili po jedan poslanik iz Danske i Finske, dok su tri poslanika iz Češke bila udržana.

Četiri poslanika iz grupe Levica glasalo je protiv rezolucije, a dva su bila uzdržana.

Iz desne grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) protiv rezolucije su se izjasnila svega dva poslanika, iz Grčke i Rumunije, a uzdržano je bilo 14, među kojima su i članovi stranke Braća Italije premijerke Đorđe Meloni.

Iz krajnje desne grupe Identitet i demokratija (ID), kojoj pripadaju italijanska Liga, Alternativa za Nemačku i francusko Nacionalno okupljanje, nijedan poslanik nije podržao rezoluciju o Srbiji. Većina poslanika te grupe glasala je protiv, a ostali su bili udržani.

Teme