Web Analytics
Nema veće štete od zemljotresa magnitude 5,7 na Velikom ostrvu Havaja - BetaRS

Nema veće štete od zemljotresa magnitude 5,7 na Velikom ostrvu Havaja

Svet | Izvor: Beta-AP | 10.02.2024 | access_time 13:25
Nema veće štete od zemljotresa magnitude 5,7 na Velikom ostrvu Havaja
Nema izveštaja o većoj šteti od zemljotresa magnitude 5,7 koji se u petak dogodio pod najvećim aktivnim vulkanom na svetu – Mauna Loi na Velikom ostrvu Havaja.

Potres je pobacao robu s polica obližnjih radnji i isključio struju u obližnjem selu.

"Dobro nas je protreslo, klecala su kolena", rekao je Derek Nelson, menadžer restorana "Kona kanu klub" na zapadnoj strani ostrva. "Protreslo je sve prozore u selu", dodao je on.

Nema izveštaja o eventualnom oštećenju teleskopa na vrhu Mauna Kea, obližnjeg vulkana gde su neke od najnaprednijih svetskih opservatorija za proučavanje noćnog neba.

Džesika Ferakajn, portparol Nacionalnog parka Havajski vulkani, rekla je da nema vidljivih oštećenja na putevima ili centrima za posetioce. Zemljotresi nisu neuobičajeni, rekla je, ali ovaj je bio "mnogo intenzivniji" nego obično.

Mauna Loa je poslednji put eruptirala krajem 2022. To je jedan od pet vulkana na Velikom ostrvu, najjužnijem u havajskom arhipelagu.

Uzroci zemljotresa na Havajima su razni, uključujući i kretanje magme ispod površine. U ovom slučaju, Havajska vulkanska opservatorija je saopštila da je verovatni uzrok težina havajskih ostrva koja se savijaju i opterećuju Zemljinu koru.

To je izazvalo zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale koji je 2006. pogodio zaliv Kiholo na severozapadnoj obali Velikog ostrva i oštetio je puteve i zgrade.

Helen Janiszevski, docent na Univerzitetu Havaja na Odseku za nauke o Zemlji u Manoi, rekla je da Havajska ostrva leže na pacifičkoj okeanskoj tektonskoj ploči i imaju neke od najvećih vulkana na svetu, te je "dovoljno da se pacifička okeanska ploča malo pomeri i ta sila ponekad izaziva zemljotrese".

Ova vrsta zemljotresa se događa nekoliko desetina kilometara ispod površine Zemlje, a potresi uzrokovani kretanjem magme se dogode na manjim dubinama tla.

Havajska ostrva su izgrađena uzastopnim vulkanskim erupcijama tokom miliona godina. Ogromna većina zemljotresa na Havajima se dešava na Velikom ostrvu i oko nejga. Prosečno se svake 1,5 godine dogodi zemljotres magnitude per ili veće, kaže Havajska opservatorija za vulkane.

Veliko ostrvo je uglavnom poljoprivrdno, ima rančeve za stoku, farme kafe i odmarališta i nekoliko malih gradova, uključujući i sedište okruga Hilo, sa 45.000 stanovnika.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Fudbal

IT