Web Analytics
Lunarna Nova godina Zmaja rasplamsala živopisne svečanosti širom sveta - BetaRS

Lunarna Nova godina Zmaja rasplamsala živopisne svečanosti širom sveta

Svet | Izvor: Beta-AP | 10.02.2024 | access_time 14:30
Lunarna Nova godina Zmaja rasplamsala živopisne svečanosti širom sveta
Nizom manifestacija širom sveta obeležava se doček "kineske" - Lunarne Nove godine, posebno u Aziji.

Proslava počinje prvim mladim mesecom po lunarnom kalendaru i završava se 15 dana kasnije na prvi pun mesec.

Na Tajvanu su svečanošću Novu godinu Zmaja slavili novoizabrani predsednik Lai Čing-te i predsednik zakonodavnog tela Han Kuo-ju koji predstavlja opozicionu Nacionalističku partiju koja se zalaže za političko ujedinjenje sa Kinom.

Na Tajvanu, u Kini i u drugim oblastima su bile velike guže na autoputevima i aredromima jer su stanovnici putovali da bi posetili porodicu ili na odmor.

Rakete i vatrometi su tradicionalni način dočeka Nove godine uz ispraćaj svih loših uspomena. Deci se daju crvene koverte s novcem.

Kraljevske palate i druge turističke atrakcije takođe su bile prepune posetilaca koji su nosili šarene tradicionalne hanbok ogrtače.

Praznik je došao usred pojačanih tenzija sa Severnom Korejom koja pojačava testiranje oružja usmerenog na nadmoćnu regionalnu protivraketnu odbranu i predstavlja provokativne pretnje nuklearnim sukobom sa Južnom Korejom.

Predsednik Južne Koreje Ioon Suk Ieol počeo je svečanost porukom zahvalnosti južnokorejskim vojnicima, rekavši da njihova služba na granicima sa Severnom Korejom omoguća narodu da uživa u prazniku.

Vijetnam je takođe proslavio Lunarnu Novu godinu, tamo poznatu kao Tet. Parade i druge svečanosti se održavaju u gradovima s velikim azijskim zajednicama u svetu, naročito u Njujorku i San Francisku.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena