Web Analytics
Predsednik Južne Koreje pozvao Mornaricu da bez oklevanja deluje na provokacije severnog suseda - BetaRS

Predsednik Južne Koreje pozvao Mornaricu da bez oklevanja deluje na provokacije severnog suseda

Svet | Izvor: Beta-AFP | 10.02.2024 | access_time 16:20
Predsednik Južne Koreje pozvao Mornaricu da bez oklevanja deluje na provokacije severnog suseda
Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je danas pozvao Ratnu mornaricu da "masovno i bez oklevanja odgovori" na bilo kakvu provokaciju Severne Koreje.

"Ako nas neprijatelj provocira, primenite princip 'prvo delujte', a kasnije javite i odgovorite odlučno, masovno i bez oklevanja da potpuno uništite volju neprijatelja", rekao je Jun tokom posete jedinici marinaca na granici sa Severnom Korejom.

Nedavno je Severna Koreja koja poseduje nuklearno oružje, nazvala Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem", zatvorila je organizacije koje su nameravale da razgovaraju o ponovnom ujedinjenju te dve zemlje i zapretila ratom ako snage Južne Koreje uđu "hiljaditi deo milimetra" na njenu teritoriju.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un ponovio je da Pjongjang neće oklevati da "sravni sa zemljom" Južnu Koreju ako njegova zemlja bude napadnuta.

Po njegovim rečima, Južna Koreja je "najopasniji i prvi neprijatelj".

Južnokorejski predsednik je danas povodom Lunarne nove godine posetio jedinicu koja ima višestruki raketni sistem i rekao da je njegova zemlja "potpuno spremna da odmah odgovori u slučaju neprijateljske provokacije".

Uz razmenu pretećih izjava, dve strane su poslednjih meseci pojačale svoju bezbednost na granici i izvele vojne vežbe duž nje.

Jun je optužio Pjongjang da je "nerazuman" i da pojačanje provokacija želi pred parlamentarne izbore 10. aprila u Južnoj Koreji.

Lider Južne Koreje koji je došao na vlast obećavši da će imati oštriji stav prema Pjongjangu, nada se da će njegova konzervativna partija povratiti parlamentarnu većinu koju je izgubila 2016. godine.

Severna Koreja sprovodi provokacije pred svake izbore u Južnoj Koreji, nadajući se da će izazvati probleme u toj zemlji.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika