Web Analytics
Kineska Nova godina Zmaja rasplamsala živopisne svečanosti u Beogradu - BetaRS

Kineska Nova godina Zmaja rasplamsala živopisne svečanosti u Beogradu

Društvo | 12.02.2024 | access_time 15:20
Kineska Nova godina Zmaja rasplamsala živopisne svečanosti u Beogradu

Vatrometom na Savskoj promenadi i odbrojavanjem na kuli Beograd dočekana je Kineska Nova godina. Lunarna nova godina proslavlja se nizom manifestacija i kulturnih programa širom Srbije. Godinu Zmaja prijateljskom narodu čestitala je i premijerka Srbije Ana Brnabić i kineski ambasador Li Ming.

"Ova manifestacija nije samo prilika za zabavu i uživanje u umetnosti već je važan korak ka jačanju kulturnih veza između naših država. Saradnja jača, ne samo na kulturnom polju, već se ona sve više produbljuje u raznim oblastima. Srećna kineska Nova godina i srećno srpsko-kinesko čelično prijateljstvo", izjavila je Brnabić .

Premijerka je poklonila kineskom ambasadoru poštansku marku sa motivima Zmaja a on je njoj takodje poklonio statuu sa istim motivom.

Vatrometu i paradi koja se šest godina zaredom organizuje u Srbiji i na kojoj je prodefilovao "zmaj" posebno su se obradovali mališani, koji su potom igrali uz muziku.

Ming je doček kineske Nove godine u svojoj kulturi i tradiciji po značaju i senzibilitetu poistovetio sa dočekom Badnje večeri u Srbiji.

"U ovom trenutku Kina je puna radosti i mira i svaka porodica se okuplja oko novogodišnje večere. Zbog ove manifestacije Kinezi u dijaspori i osoblje naše ambasade, koji su hiljadama kilometara udaljeni od Kine, takođe osećaju toplinu svoje otadžbine, što još više dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici", kazao je on.

Neki od posetilaca su bili u tradicionalnim nošnjama i novogodisnjem rasploženju i proslavljali su prolećni festival uz želje za srećan nov lunarni ciklus.

Hao Haj, jedan od posetilaca festivala, je rekao da mu mnogo znači što slavi u Beogradu.

"Došli smo ovde i stranci smo. Puno ljudi iz Kine se doselilo ovde i puno nam znači što možemo da slavimo praznik ovde. Pomaže nam da se osećamo kao kod kuće u svojoj tradiciji i kulturi. Puno Srba ovde danas slavi sa nama što nam takođe jako znači", kazao je Hao Haj.

U Kini, kineska Nova godina se obično naziva Prolećni festival, jer označava kraj zime i početak proleća. Uoči Nove godine obavlja se temeljno prolećno čišćenje domova. Veruje se da se tako čisti nesreća i omogućava sreći da uđe u dom. Običaj je i da se prijateljima i članovima porodice daruju crvene koverte sa novcem (hongbao), kojima se želi blagostanje i sreća u Novoj godini.

 

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

Teme