Web Analytics
Proizvođač peglane kobasice: Jedan od najboljih srpskih suhomesnatih proizvoda - BetaRS

Proizvođač peglane kobasice: Jedan od najboljih srpskih suhomesnatih proizvoda

Društvo | 13.02.2024 | access_time 11:00
Proizvođač peglane kobasice: Jedan od najboljih srpskih suhomesnatih proizvoda
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

Sa prvim mrazevima u čitavom pirotskom kraju počinje proizvodnja kobasica u obliku potkovice, koje se suše na hladnoći i svakodnevno „peglaju" zbog čega se i tako zovu, peglane kobasice.

Piroćanac Dalibor Tošić, poznati proizvođač peglane kobasice je kazao da je taj proizvod sigurno jedan od najboljih suhomesnatih proizvoda u Srbiji.

Prema Tošićevim rečima, recept za proizvodnju peglanih kobasica dobili su u nasleđe od svojih predaka.

Proizvođač peglane kobasice: Jedan od najboljih srpskih suhomesnatih proizvoda
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

“Ono što je vredelo to se prenosilo na naredne generacije i upravo je peglana kobasica jedan takav proizvod. Radi se od kombinacije kozjeg, ovčijeg i goveđeg mesa, uz dodatak prirodnih začina bez nekih aditiva, konzervansa, pojačivača ukusa, samo najčistije meso. Meso se suši na vazduhu do 30 dana i za 30 dana dobijemo jedan tradicionalni proizvod”, objasnio je Tošić.

Tošić je istakao da je kvalitet peglane kobasice potvrđen na svim sajmovima u Srbiji.

“S obzirom da se radi od najčistijeg mesa ona je puna proteina i veoma je zdrava za ishranu. Za pravljenje dobre peglane kobasice potrebno je oko tri kilograma mesa. Meso se odvaja od loja, masnoća i svih neželjenih primesa i na kraju se dobija jedan kilogram kobasica od tri kilograma mesa“, kazao je.

Prema Tošićevim rečima, niko ne zna kada je peglana kobasica počela da se proizvodi u pirotskom kraju. Izvesno je da je to bilo vrlo davno. Peglanje i sušenje na vazduhu, dodao je Tošić, bio je način da se kobasice dugo čuvaju u vreme kada nije bilo frižidera i zamrzivača.

Proizvođač peglane kobasice: Jedan od najboljih srpskih suhomesnatih proizvoda
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

„Ona se po tradiciji radi samo u zimskom periodu kada su temperature plus, minus pet stepeni Celzijusovih.Ona dobra upravo zato što je apsolutni prirodni proizvod. Peglanjem se potiskuju vlaga i vazduh iz kobasice da bi se sjedinilo meso i postalo kompaktno. Što se tiče peglanja, peglanje je veoma težak proces i zato peglanu kobasicu proizvode jedino muškarci”, kazao je Tošić.

On je istakao da potkovica pirotske kobasice nije obična kobasica, već boemska potkovica i donosi sreću svima onima koji imaju priliku da uživaju u njoj.

Tošić je podsetio da je Pirot jedini grad u Srbiji koji ima tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, pirotsku peglanu kobasicu, pirotski kačkavalj i pirotskim ćilim.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

Teme