Web Analytics
Amandman u EP: Sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan usloviti usklađivanjem sa politikom EU - BetaRS

Amandman u EP: Sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan usloviti usklađivanjem sa politikom EU

Politika | 13.02.2024 | access_time 22:25
Amandman u EP: Sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan usloviti usklađivanjem sa politikom EU
prt. scr: Prt.Scr YouTube/Le Parlement européen à Strasbourg

Evropski parlament je započeo proceduru odobravanja Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila, a jednim amandmanom zatraženo je da dodela sredstava bude uslovljena usklađivanjem sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Na današnjem zajedničkom sastanku dva odbora Evropskog parlamenta - za spoljnu politiku i za budžet, predstavljen je predlog zakonskog rešenja Uredbe za utvrđivanje Plana rasta, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na tom sastanku je predložen amandman u kojem stoji da "prilagođavanje zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Unije, uključujući usvajanje restriktivnih mera protiv Rusije, kao i vizni zahtev EU za treće zemlje", bude dodatni uslov za korišćenje sredstava.

Kada je Evropska komisija u novembru 2023. predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan, nakon što ga je usvojila, kao uslove koje zemlje moraju da ispune da bi dobile predviđena sredstva navela je vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i poštovanje osnovnih demokratskih vrednosti.

Predlog koji je danas iznet u amandmanu, da među uslovima bude i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, mogao bi da ima efekta samo u slučaju Srbije, koja je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja se nije pridružila sankcijama EU Rusiji.

Da bi taj predlog postao zvaničan uslov, mora da ga prihvati Savet EU, odnosno zemlje članice bloka.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Svrha Plana je da podstakne ekonomski rast regiona i da ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

U slučaju Srbije i Kosova postoji i preduslov da svaka od strana mora da ispunjava obaveze preuzete u dijalogu da bi se "kvalifikovala" za dobijanje novca iz Plana rasta u slučaju da sprovodi reforme.

U danas predstavljenom predlogu Uredbe stoji da će preduslov za dobijanje sredstava biti da se Srbija i Kosovo "konstruktivno angažuju na normalizaciji odnosa kako bi u potpunosti sproveli relevantne obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa, kao i svih ranijih sporazuma postignutih u dijalogu, i da se uključe u pregovore za sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa".

Budući da će izbori za Evropski parlament biti održani u junu , poslednja plenarna sednica aktuelnog saziva biće u aprilu, do kada bi to telo trebalo da se izjasni o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Teme