Web Analytics
Erdogan sutra u Egiptu posle više od decenije ljutnje - BetaRS

Erdogan sutra u Egiptu posle više od decenije ljutnje

Svet | Izvor: Beta-AFP | 13.02.2024 | access_time 22:30
Erdogan sutra u Egiptu posle više od decenije ljutnje
Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi dočekaće u Kairu sutra, u sredu, svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana koji dolazi u posetu bez presedana s namerom da se potvrdi pomirenje dve države posle više od decenije razdora između te dvojice lidera.

Erdogan je u ponedeljak rekao da ide u Ujedinjene Arapske Emirate, a zatim u Egipat da "vidi šta se još može učiniti za braću u Gazi".

Dodao je da Ankara čini "sve da zaustavi krvoproliće" jer je više od 28.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze tokom rata Izraela protiv palestinskog Hamasa započetog 7. oktobra, a ogromna većina su civili.

Turski predsednik je poslednji put Egipat posetio 2012. godine kada je bio premijer. Islamista Mohamed Morsi, veliki saveznik Ankare, tada je vladao Egiptom.

Morsijev ministar odbrane Abdel Fatah al-Sisi zbacio je 2013. godine tadašnjeg predsednika i od tada je Erdogan ponavljao da "nikada" ne bi razgovarao sa "nekim kao što je on (Sisi)".

Odnosi između njih dvojice su se ipak popravili, a njihovi interesi su isti u nekoliko regionalnih žarišta, kao što su Sudan i Pojas Gaze.

Sisi i Erdogan su se prvi put rukovali u novembru 2022. tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, još jednoj zemlji s kojom se Egipat ponovo povezao tek nedavno posle optužbe za bliskost Katara s islamističkim pokretom Muslimanskom braćom u Egiptu.

Predsednici Egipta i Turske su telefonom razgovarali dan posle zemljotresa 6. februara 2023. u kojem je u Turskoj poginulo više od 50.000 ljudi.

Njih dvojica su u julu imenovala ambasadore, a u septembru prvi put neposredno razgovarala tokom samita G20 u Nju Delhiju.

Teme