Web Analytics
Bajden pozvao republikance da pomognu Ukrajini i da se distanciraju od Trampa - BetaRS

Bajden pozvao republikance da pomognu Ukrajini i da se distanciraju od Trampa

Svet | Izvor: Beta-AFP | 13.02.2024 | access_time 22:55
Bajden pozvao republikance da pomognu Ukrajini i da se distanciraju od Trampa
AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je danas opozicione republikance u Predstavničkom domu Kongresa da će "istorija biti svedok" ako odluče da ne glasaju za pomoć Ukrajini koju je Senat danas odobrio.

Demokratski predsednik je konzervativne poslanike pozvao i da se distanciraju od njegovog prethodnika, republikanca Donalda Trampa, ocenivši njegovu nedavnu izjavu o NATO-u kao "glupu i nedostojnu".

"Pozivam Predstavnički dom da brzo odobri pomoć (Ukrajini). Ne možemo više da čekamo... Ako se ne suprotstavimo tiranima koji žele da osvoje ili pocepaju teritoriju svojih suseda, posledice po američku nacionalnu bezbednost biće značajne", rekao je Bajden aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

Američki Senat je odobrio paket pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Prethodno su teški pregovori i političke podele u Republikanskoj stranci oko uloge SAD u inostranstvu mesecima blokirali mogućnost da se odluka o paketu pomoći donese u Kongresu.

Potom je mala grupa republikanaca koja se protivila odluci, cele prethodne noći držala govore u Senatu, koristeći poslednje sate debate da bi ukazali da bi SAD trebalo da se usredsrede na sopstvene probleme, pre no što pošalju još novca u inostranstvo.

Ipak na kraju je više od deset republikanaca glasalo sa demokratama za paket pomoći. Pristalice novog paketa pomoći tvrde da bi ostavljanje Ukrajine bez pomoći moglo da ohrabri ruskog predsednika Vladimira Putina i ugrozi nacionalnu bezbednost više država.

Ukrajinski zvaničnici su upozorili na nestašicu oružja u vreme kada Rusija nastavlja napade. Oba doma Kongresa moraju da odobre zakon pre nego što Bajden može da ga potpiše.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika