Web Analytics
Putin proglasio zakon kojim se predviđa oduzimanje imovine kritičarima vojske - BetaRS

Putin proglasio zakon kojim se predviđa oduzimanje imovine kritičarima vojske

Svet | 14.02.2024 | access_time 11:50
Putin proglasio zakon kojim se predviđa oduzimanje imovine kritičarima vojske
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin proglasio je danas zakon kojim se predviđa oduzimanje novca i dobara osobama krivim za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Moskva je ubrzo posle početka napada na Ukrajinu 24. februara 2022, proglasila ilegalnim kritikovanje vojske.

Novi tekst o oduzimanju imovine izglasan je krajem januara u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, a zatim početkom februara u Savetu federacije, gornjem domu.

Danas su bez iznenađenja, ruske vlasti objavile predsednički ukaz koji je potpisao Vladimir Putin čime je zakon postao pravosnažan.

Kada je predstavljao zakon predsednik Dume Vjačeslav Volodin ocenio je da taj zakon protiv "nitkova" omogućava da se "kažnjavaju izdajice" koje "deluju protiv svoje države".

Zakon ne predviđa oduzimanje svih dobara osuđene osobe već zaplenu novca i sredstava korišćenih ili namenjenih za finansiranje "kriminalnih aktivnosti" što su izrazi koji su dosta nejasni, piše agencija Frans pres.

Zakon takođe predviđa da se dozvoli vlastima oduzimanje svih državnih počasnih imenovanja osobama osuđenim za širenje "lažnih informacija".

Za optužbu za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci preti maksimalna kazna zatvora od 15 godina. Više stotina Rusa osuđeno je po tom članu Krivičnog zakonika od početka rata pre gotovo dve godine.
Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika