Web Analytics
AP: Srbija dobila još jednu isporuku oružja iz Rusije, uprkos međunarodnim sankcijama Moskvi - BetaRS

AP: Srbija dobila još jednu isporuku oružja iz Rusije, uprkos međunarodnim sankcijama Moskvi

Politika | 14.02.2024 | access_time 22:40
AP: Srbija dobila još jednu isporuku oružja iz Rusije, uprkos međunarodnim sankcijama Moskvi
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Srbija je dobila još jednu isporuku oružja od svog saveznika Rusije uprkos međunarodnim sankcijama Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, izvestila je danas američka novinska agencija Asošiejted pres.

Agencija navodi da je populistički predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas predstavio ruski anti-dron sistem za elektronsko ometanje, poznat kao "Repelent".

"Ovo je Repelent. Nije jak kao 'Krasuha', ali je odličan", prenosi AP Vučićeve reči i ukazuje da je mislio na ruski sistem za elektronsko ratovanje.

Isporuka je stigla u Srbiju pre nekoliko meseci, iako je njen vazdušni prostor gotovo u potpunosti okružen državama članicama NATO, koje su se pridružile zapadnim sankcijama Rusiji, navodi AP.

Agencija podseća da je Srbija jedina evropska zemlja koja je odbila da se uskladi sa sankcijama Evropske unije prema Rusiji i jedina u Evropi koja nastavlja da potpisuje sporazume o saradnji sa Moskvom.

Većina nedavnih vojnih nabavki Srbije dolazi iz Rusije, a druga vojna oprema iz Kine i iz nekih evropskih proizvođača oružja i aviona, dodaja AP.

U tekstu se navodi da je većina Vučićevih govora o potencijalnim pretnjama fokusirana na Kosovo, "bivšu srpsku pokrajinu koja je proglasila nezavisnost nakon što je NATO intervenisao kako bi zaustavio krvavi srpski obračun sa albanskim separatistima 1999. godine".

"Ako bi neko pokušao da izvrši agresiju na Srbiju kao 1999. godine, tehnički ne bi mogao da izvede na isti način. Morali bi da napadnu spolja, iz daljine, sa Jadranskog ili Sredozemnog mora, krstarećim raketama", navodi AP Vučićeve reči.

Teme