Web Analytics
Nenad Popović u odboru Međunarodnog foruma 'Za slobodu nacija' stranke Jedinstvena Rusija - BetaRS

Nenad Popović u odboru Međunarodnog foruma 'Za slobodu nacija' stranke Jedinstvena Rusija

Politika | Izvor: Beta | 16.02.2024 | access_time 09:45
Nenad Popović u odboru Međunarodnog foruma 'Za slobodu nacija' stranke Jedinstvena Rusija
Andrej Čusovljanov/SNP

Lider i osnivač Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izabran je za člana komiteta na Međunarodnom forumu "Za slobodu nacija" koji se tokom dva dana održava u Moskvi u organizaciji stranke Jedinstvena Rusija, saopštila je ta stranka.

Lider Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova stranka prima prijave za ulazak u organizacioni komitet Foruma i dodao da je novi član tog odbora postao predstavnik SNP-a Nenad Popović.

Popović je u četvrtak zajedno sa zamenikom predsednika partijske komisije za međunarodna pitanja Andrejem Klimovim predsedavao jednom od panel diskusija na forumu, navela je stranka.

Partija Jedinstvena Rusija organizovala je prvi Međunarodni forum pristalica borbe protiv savremenih praksi kolonijalizma. Forum se održava u Moskvi 15. u 16. februara uz učešće više od 50 zemalja.

Nenad Popović u odboru Međunarodnog foruma 'Za slobodu nacija' stranke Jedinstvena Rusija
Andrej Čusovljanov/SNP

Prvi međunarodni forum Jedinstvene Rusije "Za slobodu nacija" okupio je više od 400 predstavnika političkih snaga i organizacija iz Azije, Afrike, Latinske Amerike, Bliskog Istoka, Evrope i Zajednice nezavisnih država, koja okuplja nekoliko zemalja nekada u sastavu Sovjetskog saveza.

Prvog dana foruma njegovi učesnici su se sastali sa Medvedevim, sekretarom Generalnog saveta Andrejem Turčakom, zamenikom predsednika partijske komisije za međunarodna pitanja Andrejem Klimovim i zamenikom ministra spoljnih poslova Sergejem Ivanovim.

Medvedev je rekao da su održane četiri panel diskusije. Bile su posvećene "političko-pravnim i finansijsko-ekonomskim aspektima suprotstavljanja neokolonijalizmu, destruktivnim manifestacijama neokolonijalizma u informacionom prostoru, humanitarnoj sferi i metodama međunarodne društveno-političke konsolidacije u borbi protiv savremenih praksi neokolonijalizma".

"Posebna pažnja posvećena je oblicima i metodama suprotstavljanja pokušajima spoljnog mešanja u poslove suverenih država. Iznete su ideje koje treba uzeti u obzir prilikom pripreme završnog dokumenta osnivačkog sastanka našeg foruma", rekao je Dmitrij Medvedev.

On je takođe predložio da završni dokument odrazi potrebu da se "nastavi rad na oslobađanju punopravnih država od nasleđa kolonijalne vladavine".

"U tom cilju planirano je formiranje svetskog pokreta u kome će učestvovati odgovorne političke partije, društvene strukture, stručnjaci i predstavnici biznisa ako bude potrebno", dodao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, partija će sastanak stalnog komiteta foruma "Za slobodu nacija" održati u julu u Vladivostoku.

Taj sastanak će se poklopiti sa međupartijskom konferencijom BRIKS-a, koju Jedinstvena Rusija planira da organizuje u okviru ruskog predsedavanja tom organizacijom.

Medvedev je predložio održavanje sastanaka foruma svake druge godine.

Teme