Web Analytics
Putinov glavni opozicioni protivnik Aleksej Navaljni umro u zatvoru - BetaRS

Putinov glavni opozicioni protivnik Aleksej Navaljni umro u zatvoru

Svet | Izvor: Beta-AP | 16.02.2024 | access_time 12:45
Putinov glavni opozicioni protivnik Aleksej Navaljni umro u zatvoru
AP Photo/Sergey Ponomarev,

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, glavni protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, umro je danas u ruskom arktičkom zatvoru gde je izdržavao 19-godišnju zatvorsku kaznu, saopštila je zatvorska služba.

"Dana 16. februara 2024. godine, u Kazneno-popravnom centru broj 3, zatvorenik Navaljni A.A. se osećao loše posle šetnje... Utvrđuju se uzroci smrti", dodaje se u saopštenju, prenela je agencija Frans pres.

Britanski list Gardijan (The Guardian) takođe je preneo vest o smrti Navaljnog (47).

Višestruko osuđeni Navaljni je u zatvoru 40 kilometara severno od Polarnog kruga držan pod "posebnim režimom". Na snimku iz zatvora u januaru izgledao je mršav i obrijane glave.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je obavešten o smrti opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je novinska agencija TASS.

"Predsednik (Rusije) je obavešten", rekao je Peskov.

TASS je javila da zatvorska služba utvrđuje uzrok smrti najvećeg Putinovog protivnika.

Navaljni (47) je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Osuđen je tada na dve i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode dok je bio van Rusije.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog prevare i nepoštovanja suda što je opisao kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Potom je dobio još jednu zatvorsku od 19 godina koju je takođe opisao kao politički motivisanu.

On je do decembra 2023. godine bio zatvoren u "Zatvorskoj koloniji Broj 6" u Vladimirskom regionu istočno od Moskve, a zatim je bio premešten u kaznenu koloniju "sa posebnim režimom" sa najvišem nivoom bezbednosti zatvora u Rusiji u Polarnom krugu.

EU TRAŽI HITNU ISTRAGU

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je ruske vlasti da sprovedu hitnu i temeljnu istragu o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru na Arktiku, saopštio je Savet Evrope.

"Duboko sam potresena i ogorčena vestima o iznenadnoj smrti istaknutog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Ruske vlasti moraju da sprovedu hitnu i temeljnu istragu i da rezultate istrage stave na uvid javnosti u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se tragična sudbina Navaljnog ne može posmatrati odvojeno od iskušenja kršenja ljudskih prava sa kojima se suočio, uključujući pokušaj ubistva pre tri godine, niz politički motivisanih krivičnih slučajeva, kao i njegovo nepravedno zatvaranje i pritvor u nehumanim i ponižavajućim uslovima.

"Nažalost, prethodni pozivi Saveta Evrope da se on oslobodi na osnovu odluka Evropskog suda za ljudska prava koje Rusija ima obavezu da sprovede ostali su bez pažnje", rekla je generalna sekretarka Saveta Evrope.

Povratkom u Rusiju pre tri godine, Aleksej Navaljni je "hrabro prkosio neslobodnom i nepravednom sistemu zasnovanom na represijama i brutalnom ućutkivanju protivnika".

"Njegova odjekujuća žrtva nije samo oštar podsetnik na potpuno nepoštovanje u Rusiji ljudskih prava sopstvenih građana, već i svedočanstvo visoke cene zalaganja za vrednosti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava", dodaje se u saopštenju.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika