Web Analytics
Borel najavio odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu - BetaRS

Borel najavio odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu

Politika | 16.02.2024 | access_time 14:20
Borel najavio odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu
Foto: Beta/European Council

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) rekao je da će u Minhenu gde se održava Konferencija o bezbednosti, imati odvojene sastanke s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Međutim, zajednički sastanak nije predviđen.

"To nije u mojim planovima, ali da je moguće, bili bismo srećni. U suprotnom, trebalo bi da pokušam da organizujem taj sastanak negde drugde", rekao je Borel u Minhenu.

Danas počinje trodnevna Minhenska konferencija o bezbednosti na kojoj će učestvovati niz lidera, među kojima Kurti i Vučić.

"Skoro dve godine pošto je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu, Konferencija je prilika da se razgovara sa ključnim svetskim donosiocima odluka o tome kako nastaviti da podržavaju Ukrajinu, kako da bave globalnim uticajem rata i kako da ojačaju saveze da bi zaustavili rat i branili međunarodni poredak zasnovan na pravilima", napisao je Borel u svom blogu.

Borel će u nedelju održati uvodnu reč i učestvovati u panel diskusiji o evropskoj bezbednosti, zajedno sa estonskom premijerkom Kajom Kalas i švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Teme