Web Analytics
NATO i zapadne zemlje o smrti Navaljnog u zatvoru na ruskom Arktiku - BetaRS

NATO i zapadne zemlje o smrti Navaljnog u zatvoru na ruskom Arktiku

Svet | 16.02.2024 | access_time 14:40
NATO i zapadne zemlje o smrti Navaljnog u zatvoru na ruskom Arktiku
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i SAD reagovale su danas na smrt ruskog opozcionara Alekseja Navaljnog, vodećeg protivnika predsednika Vladimira Putina, u posebnom u ruskom zatvoru u Polarnom krugu.

Stoltenberg je ocenio da će Rusija "morati da odogovori na teška pitanja" o smrti Navaljnog.

"Duboko sam tužan i zabrinut... Sve činjenice moraju da budu rasvetljene", rekao je Stoltenberg u Minhenu gde se održava međunarodna konferencije o bezbednosti.

Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džejk Saliven (Jake Sullivan) izjavio je da je smrt Navaljnog "ako bude potvrđena, užasna tragedija".

"S obzirom na dug i odvratan obrazac ruske vlade da nanosi štetu svojim protivnicima, postavljaju se očigledna pitanja o tome šta se dogodilo", rekao je Saliven i dodao da Vašington nastoji da potvrdi informaciju pre no što "odluči o daljim koracima".

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ocenio je da Navaljni "životom platio svoju hrabrost".

"Svako ko je privržen demokratiji mora da se plaši za svoju bezbednost i svoj život i zbog toga smo svi veoma tužni", rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) ocenio je danas da kao ogromnu tragediju za ruski narod smrt Navaljnog kome je odao počast zbog hrabrosti i opisao ga kao žestokog branioca demokratije.

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) rekao je da je Navaljni životom platio "otpor protiv sistema represije".

"Njegova smrt u kaznenoj koloniji nas podseća na tio kakav je režim (ruskog predsednika) Vladimira Putina. Porodici Navaljnog, njegovim najmilijima i ruskom narodu Francuska izražava saučešće", dodao je Sežurne na platformi Iks (X).

Američka potpredsednica Kamala Haris (Harris) izjavila je da je današnja smrt najljućeg kritičara Kremlja, opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru "još jedan znak brutalnosti" predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Bez obzira koju priču pričaju, da budemo jasni: Rusija je odgovorna", rekla je ona u govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) koji je takođe u Minhenu, rekao je da je Rusija odgovorna za stanje koje je dovelo do smrti Navaljnog.

"Njegova smrt u ruskom zatvoru i stvaranje strah od jednog čoveka, samo naglašavaju slabost i korupciju u srcu sistema koji je Putin izgradio. Rusija je odgovorna za tu situaciju", rekao je Blinken.

Navaljni (47) je danas umro u zatvoru u Polarnom krugu gde je izdržavao 19-godišnju kaznu, saopštila je zatvorska služba i dodala da se utvrđuje uzrok smrti.

Navaljni (47) je danas umro u ruskom zatvoru u Polarnom krugu gde je izdržavao 19-godišnju zatvorsku kaznu, saopštila je zatvorska služba i dodala da se utvrđuje uzrok smrti.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika