Web Analytics
Vučić razgovarao s drugim učesnicima Minhenske konferencije o bezbednosti - BetaRS

Vučić razgovarao s drugim učesnicima Minhenske konferencije o bezbednosti

Politika | 16.02.2024 | access_time 15:15
Vučić razgovarao s drugim učesnicima Minhenske konferencije o bezbednosti
Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozitivno ocenio svoje sastanke koje je danas, uoči početka Minhenske konferencije o bezbednosti, imao s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom, predsednicom Everopske komisije Ursulom fon der Lajen, s evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom, s predsedavajućom Veća ministara BIH Borjanom Krišto.

Vučić će učestvovati na trodnevnom skupu lidera pedesetak država pre svega o ratovima u Ukrajini i u Pojasu Gaze.

Vučić je na Instagramu naveo da je razgovor sa Kameronom bio "dobar i veoma koristan", a razgovarali su i o stanju na Zapadnom Balkanu.

"Govoreći o planovima Srbije za rast u narednim godinama, kao i o organizacjii sajma Ekspo 2027, posebno sam naglasio značaj ekonomske saradnje, investicija i trgovinskih odnosa između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva", napisao je Vučić.

U drugoj objavi Vučić je naveo da je u Minhenu sa evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom razgovarao o Agendi EU za rast na Zapadnom Balkanu - planu namenjenom ekonomskom rastu regiona, ubrzanju reformi i "ulaganju koje može u znatnoj meri da unapredi proces proširenja i članstvo Srbije u EU".

Objavio je da je s presednicom Evrospke komisije Ursulom fon der Lajen kratko razgovarao o "važnim regionalnim i svetskim temama po pitanju bezbednosti i spoljne politike".

Vučić je saopštio da je imao "srdačan susret" s predsedavajućom Veća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto "o potencijalima za saradnju i potvrdili dobre odnose Srbije i BiH, kao i dodatne mogućnosti za njihovo dalje jačanje".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) rekao je da će u Minhenu gde se održava Konferencija o bezbednosti, imati odvojene sastanke s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i Vučićem.

Teme