Web Analytics
Optužen doušnik FBI koji je lagao o poslovima Bajdena s Ukrajinom - BetaRS

Optužen doušnik FBI koji je lagao o poslovima Bajdena s Ukrajinom

Svet | Izvor: Beta-AP | 16.02.2024 | access_time 17:40
Optužen doušnik FBI koji je lagao o poslovima Bajdena s Ukrajinom
Vlasti SAD su podigle optužnicu protiv Aleksandera Smirnova, doušnika FBI, zbog izmišljanja korupcionaške afere koja je predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera dovela u vezu ukrajinskom kompanijom "Burizma".

To je bio centralni deo istrage opozicionih Rešublikanaca i procedure u Predstavničkom domu Kongresa SAD za smenjivanje šefa države.

Smirnov je u junu 2020. godine lažno obavestio FBI da su visoki zvaničnici povezani sa "Burizmom" platili Hanteru i Džozefu Bajdenu po pet miliona dolara 2015. i 2016. godine, naveli su tužioci u danas objavljenoj optužnici.

Doušnik je rekao svojoj vezi u FBI da je jedan zvaničnik tvrdio da je unajmio Hantera Bajdena "da bi nas  preko svog tate zaštitio od svih mogućih problema", piše u optužnici.

Tužioci kažu da je Smirnov 2017. godine imao tek rutinski poslovan odnose sa "Burizmom" i da je tvrdnje o potkupljivanju Bajdena izneo 2020. godine pošto je "iskazao pristrasnost" prema tom tadašnjem kandidatu Demokrata za predsednika SAD.

Smirnov (43) se juče nakratko pojavio pred sudom u Las Vegasu pošto je optužen za davanje lažnih izjava i lažnog, izmišljenog iskaza. Sudija je naredio da se sudnica isprazni pošto je federalna javna pravobraniteljka Margaret Vajtman Lambrouz to tražila jer se radi o poverljivim dokumentima.

Jedan od advokata Hantera Bajdena je ocenio da optužnica protiv Smirnova pokazuje da je republikanska istraga zasnovana na "nepoštenih i nekredibilnim tvrdnjama i svedocima".

Glavni predstavnik Demokratske partije SAD u Komitetu Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, kongresmen Džejmi Raskin iz Merilenda zatražio je da se obustavi procedura za smenjivanje predsednika Bajdena.

Raskin je rekao da su optužbe Republikanaca pčrotiv Bajdena "oduvek bile zasnovane na lažima izgrađenim na teorijama zavere". Zato je prvog čoveka Predstavničkog doma Majka Džonsona, predsedavajućeg u Komitetu za nadzor Džejmsa Komera i republikance u Predstavničkom domu pozvao da "ne nastavljaju tu besmislicu i prekinu svoj postupak smenjivanja, osuđen na propast".

Komer je pokušao da umanji važnost doušnika, zbog čijeg je iskaza istraga u Kongresu ponajviše i pokrenuta i izneo tvrdnju da se postupak smenjnivanja ne zasniva Smirnovim tvrdnjama, već na "mnogobrojnim dokazima, uključujući izvode iz banaka i iskaze svedoka", i dodao da će Komitet "slediti činjenice" i odlučiti da li da nastavi postupak smenjivanja Bajdena.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika