Web Analytics
Vučić iz Minhena: Ako bude novih izbora u Beogradu, biće održani krajem maja ili početkom juna - BetaRS

Vučić iz Minhena: Ako bude novih izbora u Beogradu, biće održani krajem maja ili početkom juna

Politika | 16.02.2024 | access_time 19:35
Vučić iz Minhena: Ako bude novih izbora u Beogradu, biće održani krajem maja ili početkom juna
Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu da će, ukoliko bude novih lokalnih izbora u Beogradu, oni biti održani krajem maja ili početkom juna.

Vučić, koji učestvuje na bezbednosnoj konferenciji, je odgovarajući na pitanja domaćih novinara rekao da će se čekati do "prvog, drugog, trećeg marta, kada je krajnji rok za formiranje gradske skupštine", a da će, ako ona do tada ne bude formirana, biti raspisani novi izbori.

"U periodu od 18. aprila, do ne znam kog maja, ili će neko da izabre predsednika skupštine, ili će do kraja maja i početka juna biti izbori. To je pitanje zakona a ne bilo čije volje", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Srpska napredna stranka (SNS) na narednim izborima učestvovati bez korišćenja njegovog imena na izbornoj listi, kako traži opozicija, Vučić je rekao da je "u skladu sa zakonom da bilo koja lista nosi bilo koje ime".

On je kazao, povodom optužbi koalicije "Srbija protiv nasilja" da su u birački spisak u Beogradu upisivani birači iz drugih mesta u Srbiji ali i iz inostranstva, samo zbog glasanja, na adresama na kojima niko ne živi, da "svako ima uvid u birački spisak".

Vučić je rekao da su predstavnici opozicije "lagali" da na nekim adresama niko ne živi a ima upisanih u birački spisak.

"Lagali su da u Kliničkom centru ne žive ljudi, a žive desetine i stotine", kazao je Vučić.

Na pitanje da li su mu lideri evropskih zemalja čestitali pobedu na izborima održanim 17. decembra prošle godine, povodom kojih je Evropski parlament usvojio rezoluciju za međunarodnu istragu o njihovom sprovođenju, Vučić je odgovorio da su mu "čestitali neki koje nije video od ranije".

Govoreći o odluci vlasti u Prištini o zabrani platnog prometa sa Srbijom, Vučić je rekao da je čuo da je i Velika Britanija "prilično oštro pismeno uputila po tom pitanju".

"Na kraju, mi novac nekako moramo da damo. Novca imamo, samo nam neko ne da da ga damo našim ljudima. Šta neko misli da time dugoročno postiže, nisam siguran", kazao je Vučić.

Vučić je izjavio da je tokom dana imao niz važnih sastanaka ali i da je tamo glavna vest smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

"Sa Britancima je bio dobar razgovor. Glavne teme naših sastanaka su bile Kosovo i Metohija, region naši bilateralni, posebno ekonomski odnosi. Uvek razmišljamo o KiM, ali i o ekonomskim temama", rekao je Vučić o današnjem sastanku sa šefom diplomatije Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

On je dodao da će sutra razgovarati sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Borelom koji će imati odvojeni sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Sutra uveče imama sastanak sa Amerikancima, sastanak sa senatorima i kongresmenima. Nadam se da će za nijansu moći bolje da nas razumeju, a jasno je da nikad neće promeniti stav. Čuo sam čak da je i Britanija uputila oštro pismo zbog onoga što Priština radi", rekao je Vučić.

"Popodne smo imali uglavnom ekonomske teme. Razgovarali smo sa investitorima i ljudima iz nemačke vlade. Da ljudi znaju, šta god da radimo, u glavni nam je 2027. i EXPO. Mi smo peta zemlja po visini saradnje sa Evropskom bankom za razvoj. Tu vam je kamata uvek najniža. Ne možete da dobijete jeftiniji novac. Borio sam se za lokalne puteve, ali to od njih nismo dobili. Možemo da dobijemo novac od arapskih prijatelja, ali je jednostavnije od EBRD", kazao je on.

Vučić je dodao da EBRD voli da radi sa Srbijom "zato što znaju da sa Srbijom nema problema i znaju da Srbija sa lakoćom vraća novac ali istoremeno podstiče svoj rast".

On je u Minhenu na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti razgovarao i s predsednicom Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) Odil Fransoa Reno-Baso.

"Odličan i produktivan sastanak" -napisao je Vučić na Instagramu i preneo da su razgovarali o "načinima za dodatno jačanje i još brži rast srpske ekonomije, razvoj infrastrukture i privlačenje stranih investicija".

Razgovarali su i o "važnosti nastavka odlične saradnje EBRD i Srbije i o ulozi novih investicija u razvoju Srbije pogotovo imajući u vidu velike planove vezane za Ekspo 2027".

"Ponovio sam zahvalnost za to što je EBRD do sada uložio ogromna sredstva u razne sektore u Srbiji što je u velikoj meri doprinelo ekonomskom rastu i stvaranju novih radnih mesta", naveo je Vučić.

Teme