Web Analytics
Kancelarija za KiM: Proglašenjem nezavisne države pre 16 godina izvršen atak na međunarodno pravo - BetaRS

Kancelarija za KiM: Proglašenjem nezavisne države pre 16 godina izvršen atak na međunarodno pravo

Politika | 17.02.2024 | access_time 10:20
Kancelarija za KiM: Proglašenjem nezavisne države pre 16 godina izvršen atak na međunarodno pravo
Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, povodom 16. godišnjice proglašenja tzv. nezavisnosti Kosova, da je taj čin protivpravan i da predstavlja "brutalan atak" na međunarodno pravo.

"Na današnji dan 2008. godine, albanski separatisti u Prištini jednostrano i protivpravno su proglasili otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije (...) Jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas", piše u saopštenju.

Ocenjeno je da je proglašenjem nezavisnosti stvorena nestabilnost na Balkanu.

"U sve nestabilnijem svetu današnjice postaje još očiglednije koliko je takozvano 'Kosovo' bilo opasan eksperiment i koliko zla je proizvelo i nastavlja da proizvodi, samo zato što je grupa zemalja koje su sponzorisale i tetošile separatiste u Prištini u jednom trenutku pomislila da je iznad međunarodnog prava i da je pozvana da gospodari svetom politikom sile", saopštila je vladina Kancelarija za KiM.

Navedeno je da će Srbija nastaviti da se bori za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Teme