Web Analytics
Zelenski u Minhenu: Ukrajinski nedostatak municije i oružja dugog dometa pogoduje Rusiji - BetaRS

Zelenski u Minhenu: Ukrajinski nedostatak municije i oružja dugog dometa pogoduje Rusiji

Svet | 17.02.2024 | access_time 11:45
Zelenski u Minhenu: Ukrajinski nedostatak municije i oružja dugog dometa pogoduje Rusiji
AP Photo/Matthias Schrader

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je žaljenje danas u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji zbog nedostatka oružja dugog dometa i municije na raspolaganju ukrajinske vojske, što, kako je rekao, pogoduje napredovanju ruskih trupa u ofanzivi protiv njegove zemlje.

"Činjenica održavanja Ukrajine u veštačkom deficitu oružja, posebno artiljerije i kapaciteta dugog dometa, dozvoljava (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da se prilagodi sadašnjem intenzitetu rata", rekao je Zelenski u obraćanju drugog dana Bezbednosne konferencije u Minhenu, u Nemačkoj.

Zelenski je rekao da je odluka da se povuku ukrajinske trupe iz Avdijivke, grada na istoku Ukrajine na liniji fronta, doneta da se "spasu životi" ukrajinskih vojnika.

"To je bila profesionalna odluka da se spasi koliko može života... to je bila ispravna odluka", rekao je Zelenski.

Ukrajinski vojnici povukli su se noćas iz razorenog istočnog grada Avdijivke posle više meseci pružanja otpora, objavio je novi načelnik ukrajinske vojske u ranim jutarnjim satima danas.

Zelenski je rekao da je juče Putin "poslao poruku Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji", jer je "ubio još jednog opozicionog lidera", u osvrtu na smrt opozicionara Alekseja Navljnog, koji je umro u ruskom zatvoru.

Kancelar Olaf Šolc je koji je pre Zelenskog govorio danas na ovom skupu, pozvao na veću podršku Ukrajini da bi se izbeglo da "Rusija diktira svoj mir u Evropi".

Šolc je rekao da je jasno da "Evropljani moraju da učine više za svoju bezbednost, sada i u buduće".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika