Web Analytics
Bajden: 'Nema dokaza' šta je Rusija odlučila da radi s novim antisatelitskim oružjem - BetaRS

Bajden: 'Nema dokaza' šta je Rusija odlučila da radi s novim antisatelitskim oružjem

Svet | Izvor: Beta-AP | 17.02.2024 | access_time 13:15
Bajden: 'Nema dokaza' šta je Rusija odlučila da radi s novim antisatelitskim oružjem
Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je prošle noći da nema naznaka da je Rusija odlučila da rasporedi novo antisatelitsko oružje čije otkrivanje je ove nedelje uznemirilo Vašington.

Bela kuća je potvrdila da američki obaveštajni zvaničnici imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija stekla tu sposobnost, iako takvo oružje još nije operativno. Bajden je u petak rekao da "nema dokaza da su doneli odluku da rade bilo šta u svemiru" i ponovo naglasio da ne postoji neposredna opasnost po ljude.

"Ne postoji nuklearna pretnja narodu Amerike ili bilo gde u svetu od onoga što Rusija trenutno radi", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Predsednik je potvrdio da se sposobnost koju je dobila Rusija "odnosi na satelite i svemir i potencijalno bi oštetila satelite", ali da bi te sposobnosti "teoretski mogle da nanesu štetu".

Ali, Rusija još nije napredovala s planovima i Bajden je dodao: "Nadam se da neće".

Vest o toj mogućnosti pojavila se ove sedmice posle zagonetnog upozorenja predsednika Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majka Tarnera, republikanca, koji je pozvao Bajdena da ukine tajnost informacija o toj "velikoj pretnji bezbednosti države".

Državni sekretar Entoni Blinken je u Nemačkoj, na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, pokrenuo to pitanje u razgovorima s ministrima spoljnih poslova Indije i Kine, Džaišankarom i Vang Jijem i "naglasio da bi i samo traganje za tom sposobnošću trebalo da bude zabrinjavajuće" - preneo je jedan američki zvaničnik.

Taj zvaničnik koji ne želi da mu se objavi ime, a upoznat je s detaljima sastanaka koji nisu javno obelodanjeni, rekao je da će Blinken to nastaviti da iznosi tokom sastanaka u Minhenu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika