Web Analytics
Beogradske srednjoškolke aktivne u potrazi za budućim zanimanjima - BetaRS

Beogradske srednjoškolke aktivne u potrazi za budućim zanimanjima

Društvo | 17.02.2024 | access_time 16:20
Beogradske srednjoškolke aktivne u potrazi za budućim zanimanjima
Foto: Beta/Ana Slovic

O obrazovanju i profesionalnom usmerenju i razvoju sa beogradskim srednjoškolkama razgovarale sužene uspešnih karijera na radionici u domu kulture Studentski grad u okviru programa “Devojke imaju reč”.

Preduzetnica Ana Brzaković govorila je o studiranju u Americi, kako je dobila stipendiju, o izazovima napuštanja roditelja i prijatelja nakon srednje škole, o različitim sistemskim vrednostima sa kojima se srela.

Ističe da devojke treba da budu “aktivne i proaktivne” kada je reč o stipendijama, putovanjima, studiranju u inostrantsvu , upoznavanju novih ljudi , što kasnije koristi u životu I karijeri . A takvih mogućnosti je prema Ani mnogo “samo treba da ih vidimo,iI da se otvorimo i da se prijavljujemo, a potom samo kupimo plodove od svega toga”.

Dramaturškinja Maja Todorović istakla je da radi posao za koji se školovala i koji voli, ali da je sa druge strane u stalnoj neizvesnosti da li će biti dovoljno posla i da li će od njega moći da živi, što je po njenoj oceni “jako izazovno u umetnosti”.

Srednjoškolkama je poručila da ukoliko se odluče za posao i karijeru sa velikim neizvesnostima imaju u vidu i da je “raditi ono što zaista voliš velika nagrada''.

Direktorka za komunikacije Fondacije Novak Đoković, Anja Stanišić podelila je utisak da žene često sumnjaju u sebe i svoje sposobnosti bez ikakvih razloga i realnih utemeljenja za to. Ohrabrila je mlade učesnice radionice da budu svesne ” koliko su sjajne, koliko mnogo mogu u životu da urade I koliko će tek uraditi”.

Lidija Lekić je završila Vojnu akademiju i radi kao liderka tima za investicionu analizu u međunarodnoj kompaniji. Navodi da tokom studija, čak i ako su postojale neke predsrasude o poslovima I aktivnostima koji su samo za žene, odnosno muškarce, ta distinkcija nestaje kada je u pitanju takmičenje u znanju.

“Ključ je zapravo u samopouzdanju a osnove sapopuzdanja su vladanje određenim veštinama i znanjima” poručila je Lidija.



Srednjškolke, učesnice ove radionice, ocenjuju da su najupečatljivije poruke da treba da budu radoznale i otvorene za nova iskustva, finansijski pismene i da treba da uče, jer znanje je jedino što ne može da im se oduzme.

Projekat „Devojke imaju reč“ realizuju Medijski centar Beta i Akademija ženskog liderstva u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“, koji finansira Kraljevina Švedska.

Teme