Web Analytics
Najavljen američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi - BetaRS

Najavljen američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Svet | 18.02.2024 | access_time 10:25
Najavljen američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi
AP Photo/Fatima Shbair

Sjedinjene Američke Države najavile su da će staviti veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji je predložio Alžir.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da je predložena rezolucija, o kojoj će se verovatno glasati u utorak, kontradiktorna politici Bele kuće za oslobađanje talaca, preneli su danas izraelski mediji.

Nacrt rezolocije predložen je pre više od dve nedelje, a ona je rekla da bi mogao da ugrozi "osetljive pregovore" čiji je cilj posredovanje u pauzi u ratu.

Rezolucija bi bila usvojena ako bi dobila najmanje devet glasova i ako pravo veta ne bi iskoristili SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina ili Rusija.

Tomas-Grinfild je najavila da rezolucija neće biti usvojena ako se bude glasalo kako je predložena.

Glasaće se u vreme kada Izrael planira da pokrene ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze, gde se više od milion Palestinca sklonilo od sukoba u drugim područjima.

To je izazvalo međunarodnu zabrinutost jer se smatra da bi takav potez mogao naglo pogoršati humanitarnu krizu na palestinskoj teritoriji.

"Situacija u Gazi je strašna optužnica za ćorsokak u globalnim odnosima", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti u petak.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da Gutereš "upire prst" na nedostatak jedinstava u Savetu bezbednosti i na "sputavanje naše sposobnosti da popravimo situaciju širom sveta".

Vašington je već dva puta stavio veto na rezoluciju protiv Izrala od početka rata 7. oktobra, kada je u napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno više od 250 talaca u Gazu.

U osvetničkim izraelskim napadima ubijeno je više od 28.800 Palestinaca, najviše žena i dece.

SAD su se dva puta uzdržale i dozvolile da Savet usvoji rezolucije da se poveća humanitarna pomoć u Gazi i pozove na produžavanje humanitarne pauze u borbi.

U toku su pregovori između SAD, Egipta, Izraela i Katara o uspstavljanju pauza u ratu i oslobađanju talaca zatočenih u Gazi, navode izraelski mediji.

Američka ambasadorka smatra da pregovorima valja dati šansu da urode plodom, umesto da se ugrožavaju.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika