Web Analytics
Vang Ji: Kina stub stabilnosti u turbulentnom svetu - BetaRS

Vang Ji: Kina stub stabilnosti u turbulentnom svetu

Svet | 18.02.2024 | access_time 11:30
Vang Ji: Kina stub stabilnosti u turbulentnom svetu

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da će Kina uvek održavati kontinuitet i doslednost svoje glavne politike i čvrsto stajati kao stub stabilnosti u turbulentnom svetu, bez obzira na to kako bi međunarodni pejzaž mogao da se promeni.

Vang, koji je takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kazao je da će Kina biti snaga za stabilnost u insistiranju na saradnji velikih zemalja, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Kina će raditi sa Sjedinjenim Državama na implementaciji zajedničkih shvatanja do kojih su došla dvojica šefova država kako bi bilateralne odnose pogurala napred na pravom putu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i pobedničke saradnje", kazao je Vang u govoru na 60. Minhenskoj konferenciji 17. februara.

Vang je rekao da će se Kina založiti za stabilan razvoj odnosa sa Rusijom i promovisati stratešku stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu i svetu na slobodi, a istovremeno će se pridržavati partnerstva Kine i EU.

"Kina insistira na nemešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja i protivi se nametanju sopstvenog gledišta drugima. Ona se pridržava pravednih i objektivnih pristupa umesto da traži sebičnu korist", rekao je. "Kina je voljna da radi sa Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije na bržem tempu kako bi se unapredile konsultacije o Kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru, kao i promovisala pomorska saradnja i zajednički razvoj“.

Vang je istakao da će Kina biti snaga za stabilnost u unapređenju globalnog upravljanja i dodao da Kina podržava autoritet i suštinski status Ujedinjenih nacija, kao i primarnu ulogu Saveta bezbednosti u pitanjima mira i bezbednosti.

"Kina jača solidarnost i saradnju na Globalnom jugu i nastoji da unapredi zastupljenost i glas zemalja u razvoju u globalnim poslovima. Kina pruža svetu više javnih dobara i daje sopstveni doprinos hvatanju u koštac sa globalnim izazovima", zaključio je Vang.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika