Web Analytics
Američka senatorka Šahin: Treba uhapsiti Milana Radoičića zbog Banjske - BetaRS

Američka senatorka Šahin: Treba uhapsiti Milana Radoičića zbog Banjske

Politika | 19.02.2024 | access_time 08:45
Američka senatorka Šahin: Treba uhapsiti Milana Radoičića zbog Banjske
Foto: Screenshot/YouTube

Američka senatorka Džin Šahin izjavila je da bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića treba uhapsiti i suočiti s pravdom za događaje u Banjskoj u septembru prošle godine.

Senatorka je govorila na panelu o situaciji na Balkanu u okviru Bezbednosne konferencije u Minhenu, gde se odvojeno sastala sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, preneo je sinoć Radio Slobodna Evropa (RSE).

Američka sentatorka je istakla da što se Radoičića tiče, Kosovo i Srbija moraju da sarađuju.

"Mislim da bi trebali uhapsiti Radoičića i odvesti ga u zatvor. On je priznao svoju umešanost i ono što se dogodilo 24. septembra, ubistvo (kosovskog policajca i trojice srpskih napadača), sada mora odgovarati za te radnje. Kosovo i Srbija treba da sarađuju po ovom pitanju", rekla je Šahin tokom panela koji se fokusirao na situaciju na Balkanu.

Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, vodeće stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, preuzeo je odgovornost za napad u Banjskoj, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju, ubivši jednog narednika, a u sukobima koji su usledili u ovom zvečanskom selu ubijena su i tri srpska napadača, naveo je RSE.

Kosovo je za napad, koji smatra terorističkim, okrivilo Srbiju, no Beograd je negirao da je umešan u to. Priština je zatražila da Srbija izruči Radoičića.

Tokom panel rasprave u Minhenu demokratska senatorka Šahin koja je ranije posetila zemlje u regonu Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo i Srbiju, rekla je da je važno da se SAD i Evropska unija fokusiraju na ono što se događa na Zapadnom Balkanu, bilo u odnosima Kosova i Srbije, bilo u Bosni i Hercegovini ili u procesu proširenja EU.

Vezano za proširenje regiona na EU rekla je da zemlje koje donose teške odluke i sprovode reforme treba da budu nagrađene na putu ka evropskim integracijama.

"Gradimo koaliciju u Senatu da podržimo napore na Zapadnom Balkanu", rekla je.

Šahin je dodala da će nastaviti vršiti pritisak na administraciju američkog predsjednika Džoa Bajdena da podrži mirovne napore na Zapadnom Balkanu.

"Želim naglasiti da su ti diplomatski napori javni i privatni. Dakle, postoje stvari koje se događaju iza kulisa koje pomažu 'pomeriti loptu' tako da se stvari koje se javno kažu, pokrenu", rekla je Šahin.

Teme