Web Analytics
Konstitutivna sednica Skupštine Beograda odložena za 1. mart - opozicija zadovoljna odlaganjem - BetaRS

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda odložena za 1. mart - opozicija zadovoljna odlaganjem

Politika | 19.02.2024 | access_time 10:30
Konstitutivna sednica Skupštine Beograda odložena za 1. mart - opozicija zadovoljna odlaganjem
Foto: Beta

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda, koja je bila zakazana za danas, odložena je za 1. mart.

Odbornik koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila je na početku sednice konstatovao da je u skupštinskoj sali 60 od ukupno 110 odbornika i dodao da će sednica "biti nastavljena 1. marta".

U skupštinskoj sali su bili i odbornici liste "Srbija protiv nasilja" kao i koalicije NADA predvođeni Milošem Jovanovićem i Vojislavom Mihailovićem.

Odbornici liste "Mi - glas iz naroda" nisu prisustvovali sednici a jedan od predstavnika te liste Branimir Nestorović napustio je skupštinsku salu nešto pre 10 časova.

Nestorović je pre početka sednice izjavio je da bi novi izbori u Beogradu bili najbolji način za razrešenje krize.

Naveo je da kada bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić govori o legalnoj ili legitimnoj većini, verovatno misli na dva "odbegla" odbornika liste "Mi - glas iz naroda" koj su prekinuli komunikaciju sa ostalima sa liste odmah posle izbora.

"Bilo bi izvanredno da budu novi izbori, da ti 'prebezi' shvate da to nosi rizik, da ne ponekad može da bude bez koristi. Mi ostajemo ono što jesmo, novi izbori su uvek najbolji način da se razreše tenizije u društvu i da se vidi ko šta poseduje", rekao je Nestorović.

On je dodao da se izborna krađa ne može dokazati, ali da bi njegova lista trebalo najviše da se žali, jer su ih mediji, pre svega RTS, potpuno ignorisali pre izbora, a ignorišu ih i sada, kada su parlamentarna stranka.

"Meni je zanimljivo da tamo gde smo smo imali kontrolore, imali smo bolji rezultat, a tamo gde nismo, prošli smo lošije", rekao je Nestorović.

On je ponovio da će održati obećanje i neće dati većinu ni vlasti ni opoziciji.

Predstavnici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" izrazili su zadovoljstvo zbog toga što danas nije održana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda i najavili da će zajedno sa građanima učiniti sve da do toga ne dođe ni 1. marta.

Prethodno je konstitutivna sednica odložena za 1. mart jer u sali Skupštine Beograda nije bilo dovoljno odbornika za rad.

Predstavnici Koalicije "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović su novinarima ponovili da su beogradski izbori pokradeni, za to su optužili vlast i zatražili novo glasanje pod novim uslovima.

Veselinović, čiji je Zeleno levi front deo koalicije "Srbija protiv nasilja" je rekao da ovo što se danas desilo jeste pobeda opozicije i potvrda ispravnosti svega što je ta opoziciona koalicija radila.

On je izrazio zadovoljstvo što danas, "uprkos raznim špekulacijama" nije došlo do kupovine odbornika i preletanja na stranu vlasti.

"Ono što smo kao opozicija solidarno pokazali je da Beograd ne želi ovakvu vlast, ne želi SNS i SPS", rekao je Veselinović.

Pozvao je građane da se pridruže opoziciji 1. marta, kako bi, kako je naveo, "sprečili prekrajanje izborne volje".

Obradović je rekao da beogradska skupština nije konstituisana, jer je, kako je naveo, očigledno da je vlast izgubila Beograd i da nemaju većinu.

"Izbori su pokradeni i moraju biti ponovljeni u demokratskim uslovima... ovo danas je velika pobeda opozicije", kazao je Obradović.

Teme