Web Analytics
Istraživanje Štade: Građani Srbije posebno zainteresovani za genetska testiranja - BetaRS

Istraživanje Štade: Građani Srbije posebno zainteresovani za genetska testiranja

Društvo | Izvor: Beta | 19.02.2024 | access_time 10:40
Istraživanje Štade: Građani Srbije posebno zainteresovani za genetska testiranja
Foto: STADA
Građani Srbije prednjače u Evropi u interesovanju i spremnosti na genetska testiranja kao sofisticirani vid prevencije, ali većina njih izjavljuje da nikada nisu otišli ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda, rezultati su danas objavljenog istraživanja nemačke farmaceutske kompanije Štada o zdravstvenim navikama.

"Prevencija je temelj očuvanja zdravlja i ranog otkrivanja bolesti, ali čak 62 odsto građana Srbije izjavljuje da nikada nisu otišli ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda, a isto važi i za 44 odsto Evropljana, što jasno govori o niskom nivou zdravstvene prosvećenosti i visokom stepenu lične neodgovornosti kada je u pitanju briga o zdravlju, navodi se u Štadinom Zdravstvenom izveštaju.

Istraživanje je pokazalo da tri od četirti Evropljanina strahuju da ne obole od raka, ali prkos tome čine iznenađujuće malo da bi osigurali rano otkrivanje i doprineli uspešnijem lečenju.

Rak dojke ugrožava ne samo žene već i muškarce, ali je odaziv na preventivni pregled nizak širom Evrope. Od 16 anketiranih zemalja, najčešće se na skrining javljaju u Italiji i Portugalu, po 39 odsto, dok u Srbiji, uprkos visokoj stopi oboljevanja i umiranja od ove bolesti, svega 26 odsto.

Neogovornijii su jedino Poljaci, 17 odsto. njih se odazivana na preventivni pregled.

Isto važi i za skrining za rak debelog creva na koji se odazivaju u najvećem procentu Belgijanci (41 odsto) i Francuzi (38 odsto), dok u Srbiji jedva 11 odsto, što je ponovo najgori rezultat među evropskim zemljama. 

Na skrining za rak prostate javlja se redovno svaki četvrti Austrijanac i svaki peti Nemac, dok  u Srbiji, tek svaki deseti. 

Građani Srbije, njih 86 odsto, uz Portugalce - 94 odsto i Poljake  - 88 odsto, prednjače u Evropi po pitanju spremnosti da se podvrgnu genetskim testiranjima kojima je moguće ustanoviti, između ostalog, i mogući stepen zdravstvenog rizika pojedinca za razvoj određene bolesti u budućnosti.

Kako je navedeno u saopštenju Štade, građani Srbije posebno naglašavaju zainteresovanost za genetska testiranje kao način ranog predviđanja mogućeg rizika od obolevanja od raka.

Štadin Zdravstveni izveštaj otkriva da većina Evropljana ima pozitivan stav po pitanju genetskih testiranja. Međutim, 14 odsto onih koji bi pristali na testiranje ukoliko bi to bio zahtev njihovog lekara, kažu da se ne bi osećali dobro pri pomisli da se ispituje specifičnost njihovih gena.

Svaki peti Evropljanin izričito bi odbio genetsko ispitivanje, od kojih 12 odsto kao glavni razlog navode da ne žele da znaju niti da se opterećuju potencijalnim rizicima za budućnost koji se i ne moraju ostvariti.

Kompanija Štada jee petu godinu zaredom organizovala onlajn ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije o zdravstvenim navikama i odnosu prema zdravlju. Istraživanje je obuhvatilo više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, u 16 zemalja.

Teme