Web Analytics
Oživljavanje seoskih područja uz pomoć pametne poljoprivrede - BetaRS

Oživljavanje seoskih područja uz pomoć pametne poljoprivrede

Svet | 19.02.2024 | access_time 12:20
Oživljavanje seoskih područja uz pomoć pametne poljoprivrede
Foto: Xinhua/Zhang Haobo

Seoska poljoprivreda je dugo bila usko povezana sa stokom, plugovima i radom. Danas postoje i poljoprivredni roboti i sve vrste druge inteligentne opreme, što označava značajan pomak u poljoprivrednim aktivnostima.

Na farmi Diantian u ruralnom području Šangaja ta transformacija je primetna. Ovde su roboti kojima upravljaju inženjeri zamenili konvencionalnu stoku, piše Sinhua.

Među inženjerima je i Li Vei, koji precizno vodi i usmerava svog poljoprivrednog robota, držeći kontroler. On je samo jedan od preko 70 inženjera koji rade u seoskoj zadruzi Diantian, gde je pirinač glavna kultura.

Tokom proteklih sedam godina bavili su se istraživanjem i razvojem, što je rezultiralo stvaranjem preko 60 vrsta poljoprivrednih robota sposobnih za obavljanje zadataka u rasponu od sadnje do žetve.

Roboti imaju noge puzavice koje mogu vešto da se kreću različitim vrstama terena, dok njihov operativni sistem veštačke inteligencije (AI) služi kao mozak za planiranje njihovih pokreta.

Poljoprivrednici jednostavno treba da se prijave na sistem preko “vičeta” (WeChat), mini programa na svojim mobilnim telefonima i da uključe robote.

"Odrastao sam na selu i znam da posao na farmi može biti izuzetno iscrpljujući", rekao je Vang Đinjue, šef poljoprivredne zadruge Diantian.

Za razliku od prošlosti, danas duga linija poljoprivrednih robota ispunjava polja kako bi pomogli u radu na farmi.

Oni rade efikasno, precizno i neumorno, rekao je Vang, napominjući da tehnologije kao što su 5G, prepoznavanje slika i veliki podaci omogućavaju robotima da brzo izračunaju rastojanje do useva i postignu brzu žetvu u roku od nekoliko sekundi.

Roboti za plevljenje ne samo da mogu precizno razlikovati travu od useva, već mogu i da usmeravaju specijalizovane noževe za precizno uklanjanje korova, rekao je on, dodajući da svaki robot za plevljenje može raditi osam sati uz jednosatno punjenje.

Poljoprivredni roboti na farmi Diantian opremljeni su kineskim BeiDou navigacionim satelitskim sistemom (BDS). BDS je omogućio više od 100.000 kompleta sistema za automatsku vožnju poljoprivrednih mašina u Kini.

Modernizacija poljoprivrede sprovodi se u celoj Kini, navodi Sinhua. U Handžongu, severozapadnoj kineskoj provinciji Šanksi, inteligentna oprema je učinila uzgoj povrća isplativijim i efikasnijim.

Ovde je automatizovana farma povrća ostvarila automatizovanu proizvodnju u celom procesu uzgoja zelenog lisnatog povrća. Za sadnju povrća na oko 13 hektara potrebno je samo pet zemljoradnika.

Kina je ranije ovog meseca predstavila svoj "centralni dokument broj 1" za 2024. godinu, u kojem su navedeni prioriteti za sveobuhvatno promovisanje ruralne revitalizacije ove godine.

Dokument je pozvao na konsolidaciju podrške poljoprivredne nauke i tehnologije i intenziviranje istraživanja osnovnih tehnologija resursa germplazme.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i sela, stopa doprinosa poljoprivrednom naučno-tehnološkom napretku u 2022. godini premašila je 62 odsto, pri čemu je ukupna stopa mehanizacije gajenja useva i žetve dostigla 73 odsto.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena