Web Analytics
Lavrov kritikovao SAD tokom posete Kubi - BetaRS

Lavrov kritikovao SAD tokom posete Kubi

Svet | 20.02.2024 | access_time 08:30
Lavrov kritikovao SAD tokom posete Kubi
Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas u Havani "dominaciju i hegemoniju" SAD i zapadnih zemalja nad svetskim poretkom.

Lavrov je to rekao prvog dana turneje po zemljama Latinske Amerike, tokom koje će pored Kube, posetiti Venecuelu i Brazil.

Oni "žele da sačuvaju svoju dominaciju, svoju hegemoniju i svoj diktat" i da pribegavaju sredstvima koja "ne uključuju diplomatiju, već ucene, ultimatume, pretnje, upotrebu vojne sile i sankcije", rekao je Lavrov na sastanku sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigesom (Rodriguez).

Posle politike otvorenosti prema Kubi koju je pokrenuo demokratski predsednik SAD Barak Obama (Barack), koji je bio na čelu države od 2009. do 2017, naredni predsednik, republikanac Donald Tramp (Trump) je pooštrio trgovinski i finansijski embargo uveden 1962.

Sadašnji predsednik demokrata Džozef Bajden (Joseph Biden) nije promenio politiku svog prethodnika Trampa.

Rusija je, s druge strane, meta pojačanih sankcija zapadnih zemalja zbog njene invazije na Ukrajinu započete februara 2022.

Kubanski ministar spoljnih poslova je pozdravio Lavrova, nazvavši ga "bliskim saveznikom".

Lavrov je razgovarao i sa kubanskim predsednikom Migelom Dijas-Kanelom (Miguel Diaz-Canel) o "podsticanju bilateralnih odnosa po pitanjima od zajedničkog interesa i o važnim pitanjima međunarodne agende", saopšteno je u Havani.

Ruski ministar posle Kube putuje u Venecuelu, zatim u Brazilu gde će učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova G20.

To je druga poseta Lavrova Kubi za manje od godinu dana.

Kuba i Rusija su postale veoma bliske otkako je predsednik Dijaz-Kanel posetio Moskvu krajem 2022, gde se sastao sa Vladimirom Putinom.

Dve zemlje su potpisale nekoliko sporazuma o ekonomskoj saradnji.

Prema zvaničnim ruskim podacima, tokom 2022. trgovina između dve zemlje iznosila je 450 miliona dolara.

Ovo približavanje Moskvi dolazi pošto se Kuba suočava s najvećom ekonomskom krizom u poslednjih tridesetak godina.

Tokom posete u aprilu, Lavrov je zahvalio Kubi na "razumevanju" u vezi sa ratom u Ukrajini. Havana, koja je pozvala na rešenje sukoba putem pregovora, nije osudila rusku ofanzivu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika